Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trakić: Penzije će vanredno biti povećane za 3,5 posto, tražit ćemo od kantona jednokratnu novčanu pomoć

penzioneri-penzije
Preuzmite sliku

Penzioneri u Federaciji BiH će dobiti u julu uvećane junske penzije za 3,5 posto. Riječ je o vanrednom povećanju penzija. Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, stava je da i kantoni trebaju pomoći penzionerima sa jednokratnom pomoći od po 100 KM.

– Kantoni su dobili ukupno 200 miliona KM pomoći od Vlade Federacije BiH, budžeti su im puni i trebalo bi da pomognu najugroženijoj kategoriji stanovništva, penzionerima.

Upravo idem na sastanak sa predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona da tražim jednokratnu pomoć za penzionere od po 100 KM. Iako smo očekivali da će Vlada FBiH u vanredno povećanje penzija uračunati onih 0,3 posto, koliko nam je uzeto kod redovnog povećanja, to se nije dogodilo – govori Trakić.

Dodaje kako jednokratnu novčanu pomoć penzioneri očekuju i od Federalne vlade.

– Što se tiče kantona, penzioneri u Tuzlanskom kantonu su već zatražili jednokratnu pomoć, valjda će našim stopama krenuti i ostali kantoni poput Sarajevskog. Ne znam kakav je stav Saveza udruženja penzionera FBiH jer “igrom slučaja” više nisam član Upravnog odbora Saveza. Koliko mi je poznato, Upravni odbor Saveza će imati sjednicu 15. juna – kazao je Trakić.

U Federaciji BiH najniža penzija iznosi 410 KM, zagarantovana 513,87 KM, a najviša 2.174 KM. Povećanje od 3,5 posto na najmanju penziju iznosi 14,35 KM, tako da će ova penzija iznositi 424,35 KM. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje