Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tona peleta za mjesec dana sa 350 porasla na vrtoglavih 500 KM

Preuzmite sliku

Niske temperature koje su prethodnih dana zahvatile našu zemlju natjerale su mnoge građane da kupe dodatni ogrjev. Ali, dočekalo ih je veliko razočarenje kada su vidjeli da se cijena peleta, drva i uglja u odnosu na protekli mjesec razlikuje i do 150 maraka.

Svi koji se griju na pelet, zbog nestašice ogrjeva, muku muče s potragom po, kako kažu, normalnim i pristupačnim cijenama.

Kako raste potražnja, tako raste i cijena peleta. Tokom ljeta, tona je koštala oko 250 KM, prije mjesec oko 350, a sada se na nekim mjestima prodaje za vrtoglavih 500 maraka, objavio je Dnevni avaz.

Hladne dane mnogi prodavači koriste kako bi zaradili dodatan novac. Ekipa Dnevnog avaza kontaktirala je jednog iz Bugojna, a on list nije krio da je digao cijene.

– Šta da se radi. Ljudi koji nisu nabavili dovoljno ogrjeva, sada kupuju dodatne količine. Nisam jedini koji je digao cijene, snalazim se i ja, moram zaraditi – rekao  je prodavač Mujo.

Na internetu i u oglasima može se naći „ekstra kvalitetan“ pelet „vrhunskog kvaliteta sa certifikatom“ koji košta 450 KM, iako mu je cijena prije svega nekoliko mjeseci bila oko 300 KM po toni.

Da cijene peleta vrtoglavo rastu, uvjerili smo se i na portalu OLX. Naprimjer, jedan prodavač iz Banje Luke prije dva mjeseca pelet je prodavao za 260 KM po toni, prije mjesec za 360, a trenutno traži 450 maraka za tonu.

Na benzinskim pumpama u Sanskom Mostu 15 kilograma peleta košta oko 7,50 KM, a tona je oko 500 KM. Visokokalorični pelet I klase u paleti od 976 kila bez prijevoza u Visokom košta 460 KM.

Kako su kazali iz više kompanija koje se bave uvozom, proizvodnjom i distribucijom peleta, zbog bankrota kompanija iz Njemačke i Italije, koje su bile glavni uvoznici ovog ogrjeva, u posljednjih pola godine muku muče s nabavkom.

U dobojskom „Euro stilu“, koji su dobavljači drvenog peleta, tvrde da su proizvođači ti koji su podigli startnu cijenu za oko 100 KM. Kako su kazali, nabavna cijena peleta je 380 KM bez PDV-a.

– Proizvođači sada igraju čudnu igru, prodaju nam veće količine po daleko višim cijenama, stoga ni mi ne možemo ići sa starim cijenama – kazali su iz „Euro stila“.

Iako u oglasima na internetu napominju da pelet „imaju na stanju“, nerijetko građani na isporuku čekaju i po nekoliko mjeseci. O tome svjedoče i komentari uz oglase.

„Naručio sam dvije tone peleta u junu, još ga nisam dobio“ ili „Rekli su mi da imaju pelet, evo poslije šest sedmica još nije stigao, šta se dešava?“, samo su neki od njih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,