Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

TK: Očekuje se rekordna, turistička godina

Preuzmite sliku

Prema podacima kojima raspolaže Turistička zajednica Tuzlanskog kantona u maju je Tuzlanski kanton posjetilo 3.158 turista koji su ostvarili 7.739 noćenja.

– U odnosu na prošlu godinu broj turista je povećan za 8,2 posto, a broj noćenja za 2,2 posto što znači da smo na putu da 2014. bude rekordna po broju posjeta turista i ostvarenom broju noćenja, rekao je za Agenciju Fena Nedret Fazlić, direktor Turističke zajednice TK-a.

Za pet mjeseci 2014. godine Tuzlanski kanton, u odnosu na isto razdoblje u 2013., posjetilo je više od 16 hiljada gostiju koji su ostvarili oko 40 hiljada noćenja što je za razliku od prošle godine više za 32 posto ostvarenog broja noćenja, odnosno za 22 posto više kada je u pitanju broj dolazaka turista.

Prije šest godina otvoren je Turistički informativni centar čiji je zadatak da bude na usluzi turistima te da im daje neophodne informacije za određene turističke destinacije.

Budući da se svake godine povećava broj turista, a posebno s otvaranjem Međunarodnog aerodroma Tuzla, u Turističkoj zajednici TK-a odlučili su da ovaj centar radi svaki dan od 9.00 do 21.00 sat.

Turisti se najviše interesuju za dnevne ili višednevne izlete, smještajne kapacitete, znamenitosti koje bi trebalo obići, cijene i sve ono nevezano za turizam što mi od relevantnih institucija možemo dobiti kako bi turista s lijepom pričom otišao odavde što je i najveća propaganda našeg turizma– kazao je Fazlić.

Otvaranjem novih linija prema Njemačkoj i Holandiji, osim postojećih prema skandinavskim zemljama i komercijalnim letovima prema Turskoj, zaposlenici Aerodroma na Dubravama očekuju da će između 120 i 130 hiljada putnika u ovoj godini sletjeti na aerodrom.

– Vodeći se informacijom da je prošle godine za nepunu godinu na  ovaj aerodrom sletjelo oko 62 hiljade putnika i da se dobar dio odnosio na turiste, odlučili smo da u toku ljetne sezone otvorimo info pult da bi putnik, odnosno turista, čim kroči na područje TK-a imao pravovaljanu informaciju o turizmu i svemu onome što turista želi da zna, pojasnio je direktor Turističke zajednice.

Ugledajući se na susjedne zemlje koje razvijaju etno turizam, i Tuzlanski kanton je krenuo u tom smjeru.

– Hrvatska i Srbija su još prije tridesetak godina prepoznale da je to jedna grana turizma koja izaziva veliku pažnju turista. U zadnjih nekoliko godina i TK je krenuo da traži šansu u etno turizmu. Prošle godine je npr. otvoren etno ranč na Karauli koji osim gastro ponude ima prelijepo jezero gdje se može pecati riba, mini zoo park, te  vrtić za djecu i ugodne staze za šetnju, rekao je Fazlić te pozvao sve turiste da ranč posjete i uživaju u ugođaju koji pruža.

Kako je Tuzlanski kanton u mogućnosti da ponudi sve vrste turizma, kako zimski, pa i onaj koji je vezan za ljetni period, tako svaka općina ima i svoju turističku atrakciju po kojoj je prepoznatljiva na području svoje lokalne zajednice.

Svaka lokalna zajednica, u želji da zadrži goste, organizuje u toku sezone određene manifestacije da bi gost imao upotpunjen dan i noć i da bi mogao da se zadrži više dana nego što je to planirao.

Na području Tuzle to je „Ljeto u Tuzli“ manifestacija koja ima sklop aktivnosti s određenim muzičko-kulturnim događajima, dok je to u Srebreniku likovna kolonija Otvoreni grad umjetnosti.

Kako kaže Fazlić svakako treba istaknuti i općinu Banovići koja je prepoznatljiva po jedinstvenoj uskotračnoj pruzi na ovim prostorima i u Evropi i vozu “ćiro”, te Zlaću u kojoj se svake godine organizuje prvomajski uranak, kao i Dane djevojačke pećine u Kladnju.

Fazlić podsjeća da će u Gradačcu krajem augusta biti održan 41. Gradačački sajam koji je postao brend u toj vrsti sajma i to je nešto po čemu se ta općina prepoznaje.

Osim sajma, Gradačac je jedna od rijetkih općina koja ima dva jezera Vidaru i Haznu, zatim Staru kulu što ovo područje čini top destinacijom u privlačenju turista.

Kada je u pitanju sajam, u dovođenju gostiju svoje mjesto imaju i Gračanica, Čelić i Živinice s prelijepim Rajskim jezerom koje ima vodu gotovo pa na nivou pitkosti.

Nezaobilazna Panonska jezera iz godine u godinu postaju jedna od najposjećenijih i najkvalitetnijih turističkih destinacija u BiH. Međutim, prema nezvaničnim podacima kojima Fazlić vlada i s obzirom na vremenske prilike, Panonska jezera nemaju onaj trend koji su imala prošle godine.

– Moram da kažem da Panonika ima šansu da ostvari rekordnu posjetu. Sjetite se prošle godine kada je ljeto isto ovako krenulo ali je, ipak, za 45 sunčanih dana prodato više od 360 hiljada karata. S punim kapacitetom trećeg jezera i uvođenjem novih sadržaja na Panonska jezera, mi očekujemo da ćemo ljeto pomaknuti prema jeseni i da ćemo premašiti ovaj broj prodanih karata od prošle godine- istakao je direktor Fazlić.

Iako s rekordnom posjetom, direktor Turističke zajednice je kazao da je ovo područje o pitanju turizma još  u povoju.

Mnogo toga treba uraditi da bi turista otišao još zadovoljniji, prije svega moramo urediti hotele i motele, parkinge, moramo uraditi još bolju putnu komunikaciju, edukovati ljude i osoblje koji se bave turizmom, a to je proces koji se svakodnevno radi. Također, moramo urediti i čitav sistem iz zakona iz oblasti turizma da bi se ta turistička međunarodna i boravišna taksa na zakonit način naplaćivala, odnosno da bi oni koji ne plaćaju bili sankcionisani zakonskim propisima- kazao je u razgovoru za Agenciju Fena direktor Turističke zajednice TK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,