Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tiha poskupljenja: Rastu cijene osnovnih životnih namirnica

Preuzmite sliku

Prema mjesečnoj analizi Federalnog ministarstva trgovine, tokom aprila cijene osnovnih životnih namirnica ponovno su rasle. Tzv. tiha poskupljenja, kako upozoravaju udruženja potrošača, ponovno su na sceni te iz mjeseca u mjesec trgovci pribjegavaju podizanju cijena za nekoliko feninga, piše Dnevni list.

Tako su u aprilu imali više cijene u odnosu na mart – junećeg mesa, svježe piletine, tvrdokornog sira, margarina, maslaca, banana, luka itd. Uz to, treba spomenuti kako su neki proizvodi bilježili i pad cijena kao što su grah ili šećer.

S obzirom kako je 2015. godina počela katastrofalno, ekonomski gledano, brojne tvrtke su na rubu propasti zbog nelikvidnosti, kao i proračuni na svim nivoima. Svako, i najmanje, poskupljenje se osjeti na ionako poprilično praznim džepovima bh. građana.

  • Potrosacka-korpa10km
  • Pojedinačni proizvodi

    Ukoliko gledamo pojedinačne proizvode, cijena kilograma junećeg mesa u martu bila je 12,9 maraka, a u aprilu 13 maraka. Nadalje, cijena svježe piletine “skočila” je u promatranom periodu s 4,7 maraka na 4,9, tvrdokornog sira s 11 maraka na 11,1, margarina s 4,6 na 4,8 maraka, maslaca sa 17,6 maraka na 17,7 maraka, luka s 1,1 na 1,2 marke.

    Iz ovoga se vidi kako niti jedan od proizvoda ne bilježi neka značajnija poskupljenja, ali s obzirom kako se radi o namirnicama koje se vrlo često troše u svim domaćinstvima, jasno je kako i ova poskupljenja predstavljaju udar na potrošače. Od spomenutih proizvoda koji su bilježili pojeftinjenja tu su ponajprije šećer čiji je kilogram u martu iznosio 1,2 marke, a u aprilu 1,1 marku, kao i kilogram graha koji je u martu iznosio 5,2 marke, a u aprilu 5,1 marku.

    Cijene goriva u porastu

    Nažalost, osim poskupljenja osnovnih živežnih namirnica, u aprilu i maju bilježimo i nova poskupljenja naftnih prerađevina. Tako u aprilu cijene svih goriva su ponovno “skočile” – E-590 s dvije marke na 2,05 maraka, BMB-95 s 2,01 marku na 2,05 maraka, BMB-98 s 2,10 na 2,15 maraka te luela s 1,75 maraka na 1,80. Negativni trendovi za građane zabilježeni su, prema analizi Federalnog ministarstva trgovine, 11. maja, jer tada cijene goriva rastu za dodatnih pet feninga. Cijena E-590 i BMB-95 je 2,10 maraka, a cijena BMB-98 2,20 maraka. (Dnevni list)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,