Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Telemach preuzima tuzlanskog kablovskog operatera TX TV

Preuzmite sliku

Telemach BH d.o.o. Sarajevo namjerava steći pojedinačnu kontrolu nad privrednim subjektom TX TV d.o.o. za telekomunikacije Tuzla, navodi se u obavještenju o prijavi koncentracije objavljenom u dnevnim novinama, izvještava Indikator.ba.

– Ova akvizicija će imati efekat na maloprodajnim tržištima fiksne telefonije, fiksnog širokopojasnog pristupa internetu i distribucije medijskih sadržaja na teritoriji Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona, navodi se u obavijesti.

Ovime su potvrđene spekulacije o ovom preuzimanju koje su se pojavile krajem prošle godine, a prema kojima je kupoprodaja dogovorena a samo se čeka pogodan trenutak.

TX TV djeluje već 20 godina i jedan od vodećih kablovskih operatera na području Tuzlanskog kantona.

U 2021. godini imao je poslovne prihode 8,9 miliona KM, a dobit 1,3 miliona KM. Zapošljavao je 60 radnika.

Novom akvizicijom, ukoliko dobije regulatorno odobrenje, Telemach će dodatno ojačati svoje tržišno učešće. Podsjećamo, Telemach je u 2021. godini imao poslovne prihode od 135,6 miliona KM i dobit od 9,4 miliona KM.

Nova akvizicija bit će sigurno pod lupom bh. antimopolskog tijela zbog visoke koncentracije tržišne moći Telemacha na bh. tržištu.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije su svojevremeno kazali kako ni jedan operater u Bosni i Hercegovini nema dominaciju u oblasti distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga i sadržaja, ali da Telemach Sarajevo sa povezanim pravnim društvima ima značajnu tržišnu snagu.

Prema podacima RAK-a za 2021. godinu, Telemachov tržišni udio u distribuciji medijskih sadržaja iznosio je 34,45 posto. Imao je ukupno 885.620 pretplatnika, od čega je oko 67 posto koristilo uslugu distribucije TV-programa u okviru paketa usluga. Prag za dominaciju na tržištu, prema Zakonu o konkurenciji, je 40 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,