Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Telekomi u BiH moraju ponuditi nove usluge zasnovane na mobilnom internetu

Broj pretplatnika mobilnog Interneta u prošloj godini u Bosni i Hercegovini bio je 1.421.817, što pokazuje rast od 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupan broj pretplatnika fiksnog interneta lani bio manji za 6,6 posto.

S druge strane ukupan broj pretplatnika alternativnih operatera prošle godine bio je veći za 22,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U padu je i ukupni saobraćaj fiksne telefonske mreže u 2017. godini, iznosio je 1.633.230.336 minuta, što pokazuje pad od 9,5 posto u odnosu na godinu ranije, piše Radiosarajevo.ba.

Ipak, broj pretplatnika mobilne mreže u 2017. bio je 3.440.085 i bilježi blagi rast od 1,1 posto, dok je ukupni saobraćaj mobilne mreže iznosio 2.492.532.096 minuta, što pokazuje pad od 6,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Također, građani BiH su poslali i manji broj SMS poruka za čak 16,6 posto u odnosu na 2016. godinu.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović kaže za Radiosarajevo.ba da ovi podaci pokazuju da je naša država naslijedila trend koji se u svijetu uočava dugi niz godina.

„Trend je da se kompletan saobraćaj koji uključuje i razgovore, prebaci na prenos podataka ili bolje rečeno na mobilni internet. Usluge koje nudi popularni „Viber“, „WhatsApp“, pa čak i „Facebook messanger“ postaju dominantne“, pojasnio je Mrdović.

Dodao je da nije tajna zašto korisnici sve više „bježe“ od klasičnih telefonskih razgovora i slanja SMS-ova.

„Ekonomski je povoljnije pa čak i putem pretplate u bh. telekomima koristiti usluge mobilnog interneta za obične razgovore i slanje poruka. Ipak i mala količina mobilnog interneta koja se kod nas nudi i po malim brzinama je dovoljna da se obave telefonski razgovori pošalju poruke. Stoga telekomi u BiH moraju ponuditi nove usluge koje će biti zasnovane na mobilnom internetu, pri čemu oni prvo moraju prilagoditi svoje mreže što se dijelom i dešava“, naglasio je Mrdović.

„Mobilna mreža 4G generacije u svijetu je postala standard, tužno je da smo mi još uvijek na 3G, dok su komšije daleko ispred nas. Šta god da je za to razlog, politički ili tehničke, ali kaskamo za regionom i svijetom. Ipak mislim da u BiH postoje tehnički kapaciteti za uvođenje 4G mreže, mislim da se radi o nedostatku političke volje“, smatra Mrdović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,