Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija i Han o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i regionu

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija večeras je, na marginama Minhenske sigurnosne konferencije, razgovarao sa komesarom Evropske unije za finansije i administraciju Johanesom Hanom.

Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i regionu, a predsjedavajući Tegeltija je istakao da su, uprkos trenutnom usporavanju aktivnosti u okviru procesa evropskih integracija zbog političkih previranja izazvanih nametanjem zakona od odlazećeg Visokog predstavnika, institucije u BiH opredjeljene evropskom putu, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (EIP) predstavlja izvrstan instrument za konkretne, opipljive rezultate i benefite za sve građane u regionu, te izrazio spremnost za zajednički, partnerski rad u svrhu stvaranja povoljnijeg privrednog i društvenog ambijenta.

Tom prilikom predsjedavajući Tegeltija je rekao da je, od preuzimanja mandata predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, uprkos krizi izazvanoj širenjem pandemije virusa korana, u BiH napravljen iskorak po brojnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija koja su bila u zastoju dugo godina, izrazivši nadu da će to biti prepoznato.

Predsjedavajući Tegeltija je komesaru Hanu zahvalio na podršci koju je EU pružila BiH, posebno u borbi protiv pandemije virusa korona, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje