Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tamo je svaki treći stanovnik milioner: U ovoj državi stopa siromaštva ravna je nuli

Preuzmite sliku

Monaco nije samo druga najmanja država na svijetu, koja je s 30 hiljada stanovnika ujedno i najgušće naseljena zemlja, već je i dom 12.261 milionera. Njihov je broj u samo pet godina porastao za 12 posto.

Svaki treći stanovnik milioner

U Monacu svaki treći stanovnik ima milion dolara, stopa siromaštva u ovom gradu – državi ravna je nuli, a BDP po glavi stanovnika je 165.420 dolara, piše Business Insider.

  • Glavni izvor prihoda u Monacu je turizam, a svake godine veliki broj turista privlači kockanje u luksuznom casinu, kao i famozna utrka Formule 1.

  • Monaco je jedna od četiri zemlje na svijetu u kojoj BDP premašuje 100 hiljada dolara: prvi na listi je Lihtenštajn, drugi Monaco, a zatim slijede, Luksemburg i Bermudski otoci.

    Većinu stanovništva, njih 75 posto su doseljenici rođeni van Monaca koji je ujedno dom i jedne od najskupljih ulica na svijetu. Avenija Princeza Grace, dobila je ime po glumici Grace Kelly, legendarnoj supruzi monegaškog princa Rainiera III, palmama zasađenoj aveniji u kojoj stan u prosjeku stoji 27 miliona eura.

    Sigurna zemlja

    Osim što je vrlo skupa, Monaco je i sigurna zamlja. Riječ je o jednom od najsigurnijih gradova, u kojem na 100 stanovnika dolazi jedan policajac, a čitav je grad pod konstantnim video nadzorom. (100posto.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,