Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Taksisti u regionu se pobunili protiv dolaska Ubera

Preuzmite sliku

Najavu da će sljedećeg mjeseca u region stići kompanija Uber koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je taksi udruženja.

Firma “Uber” putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li su u pitanju profesionalni taksisti ili ne.

Beogradski taksisti su se tim povodom u srijedu našli za stolom sa nadležnima iz Ministarstva za saobraćaj kako bi stali na put prijevozu koji smatraju nelegalnim i nebezbjednim, pišu Večernje novosti.

  • uber
  • Stav svih udruženja i taksista je da ćemo se boriti svim silama da spriječimo dolazak “Ubera”“, kaže Aleksandar Bijelić iz Saveza taksi udruženja Srbije.

    – Tvrdim da to nije dobro ne samo za nas taksiste zbog nelojalne konkurencije, već prije svega za građane i njihovu bezbjednost. Konstantno se borimo protiv nelegalnih taksista, a ova aplikacija pomaže upravo takvima da dođu do mušterije. I stav Ministarstva je da neće dozvoliti bilo kome sa takvom aplikacijom da radi jer je to u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

    Članovi “Sarajevotaxija” su odlučnog stava da ne dozvole dolazak “Uber”-a u Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu. Enver Suljagić, predsjednik Udruženja “Sarajevotaxi” je rekao da konstantno prate situaciju vezanu za poslovanje “Uber”-a u zemljama Evrope.

    Neke zemlje su zabranile “Uber” jer se na taj način pruža nelegalan taksi prijevoz. Reagovat ćemo kod institucija vlasti da Vijeće ministara na nivou države donese odluku o zabrani početka rada “Uber”-a, kao što su to uradile mnoge evropske zemlje – rekao je Suljagić za Klix.ba.

    Smatra da je način rada “Uber”-a izmakao kontroli jer bi svako mogao biti vozač, ali i korisnik usluga.

    Pobunu protiv najabvile su i taksi službe u Hrvatskoj, koje traže nadležne državne i gradske službe reagiraju u skladu sa svojim zakonskim mogućnostima te utvrde ispravnost takvog načina poslovanja. Ista pravila moraju vrijediti kako za Taxi Cammeo, tako i za druge taksi kompanije, pa i za sam UBER, navode taksisti.

    Inače, uz pomoć “Uber” aplikacije svaki korisnik android telefona može praktično da bude i klijent i taksista, nezavisno od toga da li ima taksi dozvolu.

    To nije profesionalni vozač sa licencom, a ne vozi ni profesionalno vozilo koje mora na tehnički pregled svakih šest mjeseci.

    Među kupcima vrlo popularna, a kod taxi služba omražena, aplikacija je za šest godina postala toliki hit, da je u funkciji u 56 država, odnosno u oko 200 gradova. Procjenjuje se da će samo u ovoj godini ‘okrenuti’ 10 milijardi dolara prihoda, dok se u vrijednost kompanije procjenjuje na 41 milijardu dolara.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,