Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Taksa na istaknutu firmu namet koji nema uporište u zakonu

Preuzmite sliku

Komunalna taksa na istaknutu firmu je parafiskalni namet koji nema uporište u zakonu, kazala je u intervjuu za Patriju advokat Sanja Iličić-Lukenda.

– Komunalne takse su relikt bivšeg sustava. To je taksa na nepostojeću uslugu, porez na zrak, parafiskalni namet “sui generis”. Namet kojeg je bivša Jugoslavija koristila za uništavanje ili ograničavanje privatnog poduzetništva, jer sve što nije društvena imovina nije bilo poželjno, kazala je Iličić-Lukenda.

Ona navodi da se gradovi i općine u Federaciji protuzakonito i protuustavno stavljaju iznad Federacije i ponašaju kao da su općinska i gradska vijeća zakonodavno tijelo što oni naravno nisu.

U početku su donosili Odluke o komunalnim taksama na temelju Zakona o komunalnim taksama bivše Socijalističke Republike BiH ali s obzirom da je taj zakon prestao vrijediti počeli su donositi te odluke na temelju Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH koji im ne daje pravo da samovoljno uvode takse i poreze već se izričito navodi da to mogu činiti „sukladno Zakonu“. Dakle, posebnom zakonu kao izvoru materijalnog prava koji Federacija nije donijela.

Iako bi najbolje bilo, radi privlačenja investicija u našu zemlju, ukinuti te izmišljene namete, neko srednje rješenje je da Federacija donese Zakon kojim će bar limitirati iznose komunalnih taksi kako se ne bi događale nevjerojatne situacije kao što je to slučaj u Zenici.

Kao odvjetnica-punomoćnik firmi Iličić-Lukenda dobila je više desetaka presuda Ustavnog suda FBiH protiv općina i gradova u Federaciji.

– Ustavni sud FBiH je u više desetaka ako ne i stotinu presuda utvrdio da djelatnost ne može biti kriterij za utvrđivanje različite visine taksi na istaknutu firmu jer se time krši ustavno pravo na jednakost pred zakonom ali lokalna samouprava odnosno vijećnici općinskih i gradskih vijeća i dalje provode svoju samovolju a Ustavni sud Federacije za njih ne predstavlja autoritet, navodi Iličić-Lukenda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,