Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Szijjarto otvara Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Preuzmite sliku

U Mostaru će danas biti otvoren Međunarodni sajam privrede koji će okupiti 750-800 izlagača iz zemlja regiona i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetilaca.

Sajam će proglasiti otvorenim Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske koja je ovogodišnja zemlja partner sajma, saopštili su organizatori.

Osim Szijjarta, o značaju sajma za Mostar i BiH govoriće direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Otvaranju Sajma prisustvovaće član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer Srbije Ana Brnabić.

Na Međunarodnom sajmu privrede Mostar, jedan od najvažniji privrednih događaja u BiH i na ovim prostorima, očekuju se brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Na sajmu, koji raspolaže sa 30.000 metara kvadratnih izložbenog prostora /10.000 spoljašnjeg i 20.000 unutrašnjeg/ svoje potencijale predstaviće 750-800 izlagača iz BiH, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Poljske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Kine, Turske, Izraela, Njemačke.

Sa mostarskog sajma naglašavaju da ove godine, kada je riječ o kolektivnim nastupima, izdvajaju Komorski investicijski forum zapadnog Balkana i Spoljnotrgovinske komore BiH, forum jadransko-jonskih privrednih komora i Privredne komore FBiH, koji će se predstaviti institucijama i firmama iz zemalja članica.

Među konferencijskim programima izdvajaju se Poslovni forum na kojem su predviđeni b2b susreti privrednika u organizaciji Mađarske, konferenciju o turizmu u organizaciji Privredne komore FBiH, Vlade Hercegovačko-nertvanskog kantona, grada Mostara i Komore Jadransko-jonskog regiona.

Tu je i konferencija o temi solarnih elektrana pod nazivom Budućnost na sunce u organizaciji firme “Comtrade distribution”, te konferencija telekom industrije, digitalizacija i inovacije u organizaciji mobilnog operatera “Eronet”, na kojoj se očekuje i Mate Rimac.

Sajam i ove godine ima podsajamsku manifestaciju Sajam turizma u okviru kojeg će biti upriličeno stručno ocjenjivanje vinskih uzoraka, te projekat Intereg IPA CBC Adriatic cannioning project, gdje će biti predstavljeni turistički potencijali Hercegovine kroz virtualne šetnje, virtualno bicikliranje, te panoramske letove balonom iznad Mostara.

Na 23. Međunarodnom sajmu privrede izvoznu ponudu predstaviće 18 kompanija iz Srbije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta.

Svečanost otvaranja 23. po redu Sajma privrede zakazana je u 11.00 sati u Paviljonu jedan Mostarskog sajma, dok će za posjetioce vrata sajma biti otvorena već u 10.30 sati. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje