Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetska banka procjenjuje da će BiH imati najmanji ekonomski rast u regionu

Preuzmite sliku

Prema najnovijim procjenama Svjetske banke Bosna i Hercegovina će imati najmanji ekonomski rast u regionu.

Našoj državi ova međunarodna finansijska institucija predviđa rast ekonomije od 2,8 posto, što je najslabije od šest država u regionu.

Najveći rast očekuje se za crnogorsku ekonomiju 7,1 posto, a potom za Srbiju 5 odsto.

Pristojan rast BDP-a imat će, prema ovim procjenama, Albanija 4,4 posto i Kosovo 4 posto. Najmanji rast uz Bosnu i Hercegovinu predviđa se Sjevernoj Makedoniji 3,6 posto.

Ni za naredne godine Svjetska banka ne vjeruje u osjetniji rast bosanskohercegovačke ekonomije.

Prema njenim prognozama u 2022. godini očekuje se blago ubrzanje na 3,5 posto, a u 2023. godini na 3,7 posto.

U 2022. godini od zemalja regiona najveći rast Svjetska banka očekuje u Crnoj Gori i na Kosovu po 4,5 posto, dok bi Albanija i Srbija trebale da ostvare rast od po 3,7 posto.

Kosovo bi trebalo da i u 2023. godini bude predvodnik ekonomskog rasta sa povećanjem BDP_-a od 4,1 posto, dok bi ostale zemlje bile sa rastom u rasponu od 3,5 posto (Crna Gora) i 3,9 posto (Srbija). Albanija bi u ovim projekcijama ostvarila isti rast kao i BiH 3,7 posto.

Treba reći da su procjene Svjetske banke za ekonomiju BiH prilično konzervativne s obzirom da su neki drugi autoriteti dali optimističnije prognoze.
Međunarodni monterni fond je tako u aprilskim prognozama ekonomski rast BiH u 2021. godini procijenio na 3,5 posto, a za 2022. godinu na 3,2 posto.

Analitičari Raiffeisen banke takođe su vedriji sa svojim prognozama prognozirajući rast BiH u ovoj godini minimalno 3 posto. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,