Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetska banka podržaće BiH sa 35,6 mil USD

Preuzmite sliku

Svjetska banka podržaće BiH sa 35,6 mil USD za projekat hitne podrške zbog pojave virusa korona u BiH, kažu u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Kako su rekli, upravo se usaglašavaju detalji u vezi s pomenutim sporazumom. Inače, ukupna vrijednost prvog kruga pomoći na međunarodnom nivou za ovu svrhu Svjetske banke će, kako su saopštili u toj instituciji, iznositi više milijardi dolara, dok će 486 miliona biti izdvojeno za zemlje Evrope i centralne Azije.

– Ministarstvo finansija i trezora BiH uradiće svoj dio posla u vrlo kratkom roku, a nakon toga o pomenutom Projektu iz sporazuma moraju se izjasniti Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH kako bi se ispoštovala zakonska procedura – rekla je Nataša Krsman, portparol ministarstva.

Emanuel Salinas, šef Kancelarije Svjetske banke za BiH, Nezavisnim je rekao da će tačna vrijednost projekta za BiH biti utvrđena na osnovu potreba te je istakao da se radi o pomoći u rješavanju neposrednih potreba u zdravstvenom sektoru i pružanju socijalne pomoći onima kojima je najpotrebnija.

– Znamo da ekonomski uticaj već djeluje na ljude i preduzeća. Mi smo izrazili spremnost vlastima da posvetimo raspoložive resurse za ublažavanje ovih uticaja. Ono što kolektivno treba da činimo je pomaganje u očuvanju radnih mjesta, pružanje pomoći nezaposlenima, osiguravanje da ranjivi slojevi stanovništva imaju hranu i sigurnost osnovnog dohotka dok se od njih traži da ostanu kod kuće, te pomaganje preduzećima da opstanu i budu spremna ponovno da pokrenu aktivnosti odmah po završetku krize – rekao je on.

Naglasio je da je prvo neophodno procijeniti potrebe, a zatim definisati na koji način oni i drugi razvojni partneri možemo pomoći.

– Mi smo to spremni učiniti i izrazili smo spremnost vlastima. U vanrednim smo vremenima i reagovaćemo onoliko brzo koliko god je to potrebno – naglasio je Salinas.

Inače, iz te institucije u četvrtak naveče, 2. aprila, stiglo je saopštenje u kojem su naglasili da će Svjetska banka izdvojiti ukupno čak 14 mlrd USD kao paket po hitnom postupku za jačanje odgovora na Covid-19 u zemljama u razvoju i za skraćenje vremena oporavka, dok će, kako kažu, grupacija Svjetske banke rasporediti do 160 mlrd USD tokom 15 mjeseci za zaštitu siromašnih i ugroženih, podršku poslovnim subjektima i jačanje ekonomskog oporavka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,