Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švedski Kavat otvara još jedan proizvodni pogon u BiH (FOTO)

Preuzmite sliku

Švedska kompanija Kavat širi proizvodnju u Bosni i Hercegovini, te će uskoro, osim u Travniku, imati proizvodne pogone i u Novom Travniku.

Kompanija sa tradicijom u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugom više od 60 godina, planira višemilionsko ulaganje u novotravničku industrijsku zonu Neobarje i u zapošljavanje oko 150 radnika, potvrdili su u Opštini Novi Travnik za portal eKapija.

Kako su rekli iz Službe za urbanizam u toj opštini, proizvodnja svjetski poznatog brenda dječije obuće je izvjesna i u martu 2017. počinje gradnja hale.

Švedska kompanija Kavat, sa sjedištem u Travniku za tržište BiH, kupila je od Općine Novi Travnik građevinsko zemljište u Industrijsko-uslužnoj zoni Neobarje putem licitacije krajem 2016. godine. Prema riječima predstavnika kompanije, gradnja proizvodnog pogona trebalo bi da počne tokom marta ove godine.

  • Kavat je u Novom Travniku kupio parcelu površine oko 12.500 m2. Proizvodna hala bi trebalo da zauzme oko 4.000 m2, dok bi se ostatak zemljišta iskoristio za parking i skladišni prostor.

    “To će najvjerovatnije biti fazno ulaganje i zapošljavanje, u zavisnosti od instaliranja linija za proizvodnju obuće i kožne galanterije. Prema riječima predstavnika kompanije, biće zaposleno ukupno 150 radnika”, navode u Opštini.

    Oko 98% obuće Kavat proizvedene u BiH ide na inostrano tržište, i to zemlje Skandinavskog područja, a jedan dio u Njemačku i Austriju. U Opštini Novi Travnik kažu da će neznatan procenat bio plasiran na domaće tržište.

    Kompanija Kavat je na tržište BiH ušla 2009. godine otvaranjem fabrike u Travniku, koja danas ima više od 140 zaposlenih.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,