Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svečanim vozom ozvaničen ponovni početak rada u pogonu jama “Omazići” RMU Banovići

Preuzmite sliku

Svečanim vozom natovarenim ugljem iz podzemne eksploatacije ozvaničen je ponovni početak rada pogona jama “Omazići”.

Svečanim vozom natovarenim ugljem iz podzemne eksploatacije ozvaničen je ponovni početak rada pogona jama “Omazići”. Nakon nešto više od sedam mjeseci prve tone uglja su isporučene iz jame, a koliko je bitno da jama ponovo radi pokazao je veliki broj okupljenih građana koji su ispratili prvi voz i čestitali rudarima na herojskom uspjehu. Uz okupljene građane i rudare voz su ispratili predstavnici Uprave Rudnika te općinski načelnik Bego Gutić.

Prema riječima načelnika Gutića ovo je vrlo važan događaj za naš grad, vrlo važan događaj za RMU Banovići. Čestitao je Upravi Rudnika i svim rudarima na ponovnom pokretanju proizvodnje, jer su još jednom pokazali da mogu odgovoriti svim mogućim izazovima.

Čestitku rudarima uputio je i generalni direktor Rudnika Elvir Salihović ističući da uprkos obustavi rada u podzemnoj eksploataciji ovo će biti jedna od najuspješnijih godina u pogledu proizvodnje. Očekuje se da će biti iskopano oko milion i 600 hiljada tona uglja.

Zbog požara jama „Omazići“ nije radila od kraja marta mjeseca tekuće godine. Požar je ugašen krajem juna, a u proteklom periodu radilo se na saniranju njegovih posljedica i pripremi za ponovno pokretanje proizvodnje. U međuvremenu stvoreni su svi potrebni uslovi da se ukine vanredno stanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje