Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve više mladih u EU prekida studije zbog mogućnosti rada

Preuzmite sliku

Više od tri miliona mladih ljudi u Evropskoj uniji (EU) bilo je na univerzitetu, ali su u jednom trenutku prekinuli studije.

Razlozi za prekid njihovog obrazovanja su brojni,a  kao glavni oko 25 posto studenata navodi želju da umjesto toga rade.

Također, 22 posto studenata koju su odustali od obrazovanja kao razlog navode nedovoljan interes za svoje studije ili neispunjenje očekivanja pri upisu istog.

Skoro 18 posto je navelo stepen teškoće svojih studija kao razlog odustajanja, dok je oko deset posto njih izjavilo da su napustili obrazovanje iz porodičnih razloga.

Konačno, oko sedam posto studenata se borilo sa studijama zbog finansijskih razloga, a pet posto je kao razlog za prekid navelo zdravstvene problem, podaci su statističkog ureda Evropske unije.

Više žena nego muškaraca prijavilo je da su odustale od studija zbog porodice (16 posto prema šest posto). Međutim, više muškaraca nego žena napustilo je studije navodeći želju za radom (28 posto prema 21 posto). Slično tome, više muškaraca nego žena naznačilo je probleme koji se odnose na težinu studija koji su odabrali (20 prema 16). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,