Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve je do Doma naroda BiH: UIO za nekoliko dana može pripremiti sve za primjenu odluke o ukidanju akciza na naftu

Preuzmite sliku

Akcize na naftu bit će ukinute ako Dom naroda Paralmentarne skupštine Bosne i Hercegovine i nakon drugog čitanja, odnosno amandmanske faze, usvoji odluku koju je donio 27. jula.

I dok će građani osluškivati kada će i hoće li se uopće ovaj saziv Doma naroda sastati do 2. oktobra i Općih izbora, ipak ima jedna dobra vijest. Naime, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) bi u veoma kratkom roku mogla ovu odluku učiniti operativnom.

– Da bi UIO počela sa primjenom bilo kog zakonskog rješenja iz oblasti indirektnog oporezivanja, pa tako i Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH u smislu privremnog ukidanja akciza na naftu i naftne derivate, neophodno je prvo da Parlament BiH usvoji ovakvo zakonsko rješenje i da isto bude objavljeno u Službenom listu BiH.

Nakon toga UIO će u najkraćem roku, a neophodno je nekoliko dana, pripremiti sve za početak primjene ovog zakonskog rješenja. Priprema za provedbu zakonskog rješenja koje predviđa privremeno ukidanje akciza na naftu i naftne derivate ne iziskuje previše vremena, kao što bi to bio slučaj sa eventualnim Izmjenama Zakona o PDV-u u smislu uvođenja diferenciranih stopa, za koje treba minimalno šest mjeseci – odgovoreno je u UIO. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,