Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu

Preuzmite sliku

Više od pola miliona građana BiH u ovom trenutku ima dozvoljeno prekoračenje na svojim bankovnim računima, a ukupna zaduženost po ovom osnovu veća je od 310 miliona KM.

To praktično znači da svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu, što, prema riječima stručnjaka, nije iznenađenje, jer građani na razne načine pokušavaju riješiti svoju nelikvidnost.

Iz Centralne banke BiH za “Nezavisne novine” poručuju da 544.235 građana ima dozvoljeno prekoračenje, a da zbirno ono iznosi 310.231.926,39 KM. Ipak, iz Agencije za bankarstvo RS pojašnjavaju da se po ovom pitanju u obzir mora uzeti činjenica i da svi građani koji su zatražili prekoračenje na računu nisu iskoristili ta sredstva, i da ona i dalje stoje netaknuta.

Sa druge strane su oni koji su iskoristili mogućnost dozvoljenog minusa, i to u smislu jedne vrste zaduženja, a taj novac najčešće koriste prilikom kupovine kućanskih aparata ili sličnih stvari. Međutim, stručnjaci tvrde da se prekoračenje na računima sve češće traži za svakodnevne potrebe građana, jer primanja ne mogu pokriti mjesečne troškove.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,