Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Struja nije ‘legitimna’: Elektroprivreda HZHB spas traži iz termoelektrana Kakanj i Tuzla

Preuzmite sliku

Elektroprivreda Herceg Bosne ostaje bez električne energije. Traže od Vlade FBiH da se Elektroprivredi BiH zabrani izvoz viškova struje proizvedene u Tuzli i Kaknju, te da se ta struja usmjeri prema Elektroprivredi Herceg Bosne.

“Potrebno je da Vlada FBiH hitno razmotri novonastalu situaciju po pitanju snabdijevanja električnom energijom unutar Federacije BiH, s obzirom na ekstremno sušnu hidrologiju i ekstremno visoke temperature koje se najavljuju, da donese odluku kojom će se garantovati redovno snabdijevanje električnom energijom svih kupaca u FBiH i cjelokupne industrije u FBIH”, navode u dopisu.

Od Vlade F BiH traže da obaveže Elektroprivredu BiH da sve viškove struje proda njima po tržišnoij, ili cijeni koju odredi vlada. Traže i odgodu plaćanja od 90 dana.

Pitali su i da li su Vlada FBiH i Parlament FBiH svojom Odlukom o produženju rada pojedinih termoblokova u Kaknju i Tuzli obezbijedili dodatnu energiju samo za potrošače/kupce samo jednog dijela Federacije Bosne i Hercegovine ili za sve potrošače/kupce u Bosni i Hercegovini.

“Budući da je svakim danom na tržištu sve manje energije, ne možemo ni nabaviti potrebnu količinu električne energije. Na primjer, navodimo da smo do sada dobijali ponude od raznih trgovaca za kupovinu energije, a u zadnjih 15 dana smo svedeni na samo 3 ponude, a za kupovinu energije u naredne tri sedmice smo primili ponudu samo od jednog trgovca/ponuđača”, istakli su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje