Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stranci uložili više od milijardu KM u BiH, ove godine bi mogli i više

Preuzmite sliku

Vijest da su strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu za prvih devet mjeseci prošle godine premašila milijardu maraka nagovještaj je pozitivnih promjena koje karakterizira rast zanimanja ulagača za BiH, ali i velika obveza nadležnima koji moraju napraviti ključni korak u smjeru realizacije ekonomskih reformi kojima će ubrzati procedure i olakšati proces pokretanja biznisa.

Preliminarni podaci Centralne banke BiH pokazuju kako su izravna strana ulaganja u razdoblju januar – septembar iznosila 1.049,000.000 KM što je povećanje od 65 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju izravnih stranih ulaganja koja iznose više od jedne milijarde, napominje se i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama te se nadaju da će značajno povećanje biti registrirano i na godišnjoj razini za 2021., piše Vecernji.ba.

Pritom se konstatira i kako se radi o značajnom porastu s obzirom na otežane uslove poslovanja, uslijed pandemije koronavirusa. Rast ekonomskih indikatora u državi, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na provođenju ekonomskih reformi u državi, koje su nužne ako se želi nastaviti s rastom stranih ulaganja. Nastavak rada Kako su poručili iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) BiH, tome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u državi potreban još snažniji rad na promociji države u inozemstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

Računa se, ističu iz FIPA-e, i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomacije u toj oblasti, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednjih nekoliko godina. Značaj vijesti o povećanju izravnih stranih ulaganja dodatno je naglašen ako se napravi usporedba s podacima iz 2020. godine kada je priljev izravnih inozemnih ulaganja u BiH iznosio je 678,2 miliona KM. Pod pretpostavkom kako su se strana ulaganja od septembra do kraja decembra ove godine nastavila utvrđenom dinamikom, 2022. bi mogla biti godina u kojoj će BiH zabilježiti dvostruki rast stranih ulaganja.

No, da bi se trend zadržao i u ovoj godini, potrebno je i dalje raditi na svim onim zacrtanim reformskim zadacima koji stoje pred različitim razinama vlasti, a među njima posebnu pozornost imaju procesi kojima se stranim investitorima nastoji olakšati procedura za realizaciju poslovnih ideja.

Samo neke od do sada urađenih reformi: usvojene izmjene i dopune Zakona o gospodarskim subjektima u Federaciji BiH koje imaju za cilj da se postupak upisa gospodarskih društava u registar društava ubrza, da se koraci pojednostave i da se omogući podnošenje zahtjeva za registraciju elektroničkim putem. Program ekonomskih reformi za razdoblje 2021. – 2023., dobar je putokaz za nastavak stvaranja uslova za oporavak, a sve zajedno pratio bi i ekonomski rast pri čemu treba imati u vidu i kako su projekcije Centralne banke BiH za 2022. godinu revidirane naviše.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,