Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stranci prepolovili potrošnju u BiH, povrat PDV-a manji za 4 miliona KM

Preuzmite sliku

Državljani Hrvatske, Srbije, ali i Slovenije, posljednjih godina redovno dolaze u kupnju u BiH. Kupuju sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji, u konačnici, kupcima znači i velike uštede.

Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno utjecala na prekogranični šoping, piše Večernji list BiH.

Ipak, građani susjednih država, posebno oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupnju. Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s ličnom kartom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske stanice u blizini granice.

Imoćani tako vrlo često prelaze granični prijelaz Osoje – Vinjani Gornji i kupuju u Posušju, Dubrovčani preko Ivanjice idu u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški, a Neretvani idu prema Čapljini i Mostaru.

Ipak, već godinama najpopularnije destinacije za građane Hrvatske jesu Posavina i Krajina.

‘Vidi se značajan pad broja podnesenih zahtjeva u ovoj u odnosu na prošlu godinu, a razlog je pandemija prouzrokovana koronavirusom. Najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima podnijeli su naši susjedi iz Hrvatske i Srbije’, – kazao je Ratko Kovačević, šef Odjela za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Razlog za ovaj pad je u tome što su granice BiH za građane regije otvorene 1. juna. Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

Stranim državljanima u prvih šest mjeseci ove godine odobren je povrat poreza u iznosu od 4,75 miliona KM. Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci lani stranim državljanima odobren je povrat poreza u iznosu od 8,78 miliona KM, dakle oko četiri miliona maraka više nego u ovoj godini.

U prvih pola godine stranci su podnijeli 104.900 zahtjeva za povrat, a vrijednost kupljene robe iznosila je 32,70 miliona KM. U istom razdoblju prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 miliona KM.

Osim hrane i goriva, hrvatski državljani u BiH kupuju i lijekove. Jedini uvjet je da vrijednost kupljene robe u BiH mora biti veća od 100 KM.

Roba se mora iznijeti izvan carinskog područja BiH u roku od tri mjeseca od kupnje, a to je ujedno i rok u kojem se mora izvršiti povrat PDV-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,