Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stotine radnika Preventa u Njemačkoj ostaje bez posla: Posljedica Volkswagenovog otkazivanja ugovora

Preuzmite sliku

Stotine radnika Preventovih kompanija u Njemačkoj bit će suočeno sa slanjem na odmor ili smanjenjem radnih sati, kao posljedica Volkswagenovog otkazivanja ugovora, izvještava Indikator.ba.

Prevent je saopćio da je 90 radnika kompanije Foamtec u Stendalu, Njemačka poslano na prinudni odmor, a čak oko 700 zaposlenika u ostalim tvrtkama Prevent Groupa u Njemačkoj moglo bi se uskoro suočiti sa smanjenim radnog vremena ili prestankom rada. U mjeri u kojoj je to moguće, pojedinci će biti preseljeni u druge tvornice unutar korporativne grupe, saopćio je Prevent.

Iz bh. grupacije je takođe poručeno da je akcija VW grupe protuzakonita te da razmatraju pravni postupak.

VW je saopćio kako je preduzeo “odgovarajuće korake” imajući na umu da se oslanja na “predvidljivu i pouzdanu saradnju sa svojim dobavljačima u svakom trenutku”.

Poslovni odnosi redovno se ispituju s ciljem minimiziranja negativnih učinaka potencijalnih poremećaja proizvodnje “u interesu naših kupaca, zaposlenika, trgovaca i drugih dobavljača”, naveo je VW.

Prema njemačkom poslovnom časopisu Wirtschaftswoche, Preventov odlazak košta VW oko 200 miliona eura. U izvještaju se navodi da će troškovi pozicioniranja drugih dobavljača za preuzimanje Preventovih ugovora s VW-om iznositi 159 miliona eura. Osim toga, tu je plaćanje odštete, iako iznos nije određen. Časopis se pri navođenju podataka pozvao na internu VW-ovu prezentaciju, dok u samom koncernu nisu htjeli da komentiraju interne dokumente.

U Njemačkoj Prevent ima oko 3.400 zaposlenika u osam fabrika, u Niedersachsenu, North Rhine Westphaliji, Sachsenu, Saxony-Anhaltu i Saarlandu.

Ima oko 30.000 zaposlenika širom svijeta i opskrbljuje VW oko 25 godina sa sklopovima sjedala kao i kočionim diskovima, poklopcima sjedala i drugim autodijelovima.

Prevent Grupa je saopćila da nastavlja dijalog sa VW-om.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,