Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stečajni upravnik ”Livnice” je Hajrudin Kunalić koji izvlači Ditu ”iz pepela”

Preuzmite sliku

Radnici “Livnice čelika” iz Tuzle protestovali su danas ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, jer mjesecima nisu primili primili platu, a ne znaju ni kakav im je rando-pravni status.

Predsjednik Sindikata “Livnice čelika” Osman Softić rekao je novinarima da radnici očekuju pomoć od Vlade Tuzlanskog kantona, jer mjesecima nisu primili “ni marke”, ne znaju ni kakav im je radno-pravni status, a nije im povezan ni radni staž.

„Borimo za naš identitet. Da saznamo da li smo radnici ili nismo, da li smo zaposleni ili nismo. Naše knjižice su u fabrici već deset mjeseci a mi smo kod kuće“, rekao je Osman Sofić, predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika Tuzla.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je da Kantonalna vlada nema finansijsku mogućnost da pomogne radnicima i podsjetio da je sudbina “Livnice čelika” u rukama stečajnog upravnika, jer je 2. jula predstečajni postupak prešao u stečajni. Stečajni upravnik kome je dodijeljena Livnica čelika je Hajrudin Kunalić, upravnik koji se trenutno brine o tuzlanskoj Diti. Predstavnici Kantonalne vlade se nadaju da stečaj za livnicu neće značiti likvidaciju, bez obzira na to što trenutno nema zainteresovanih za poslovne angažmane.

Podsjetimo, u “Livnici čelika”, čiji je većinski vlasnik Vlada Tuzlanskog kantona, zaposleno je 108 radnika. Svi su zabrinuti za svoja potraživanja, posebno oni koji su napunili 40 godina radnog staža. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,