Utorak, 11. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta stoji u pozadini: Zašto hoteli u najbogatijoj državi traže osoblje iz BiH

Luksuzni lanac hotela Wyndham traži u BiH osoblje za rad u Kataru, a oglas je raspisan na bh. sajtovima za traženje posla, prenosi BiznisInfo.

Traže se radnici na šest pozicija.

Ovaj oglas je raspisan samo nekoliko dana nakon što je luksuzni i svjetski poznati lanac hotela Ritz Carlton raspisao oglas također za rad u Dohi, u kojem traži državljane BiH za rad na 12 pozicija.

Oglas za posao za čuveni Ritz Carlton, kako je već pisao BiznisInfo, provodi agencija Luxury Jobs International.

S druge strane, oglas za lanac hotela Wyndham provodi Agency PIN d.o.o. Sarajevo.

Oba oglasa su trenutno aktivna.

Na internetu se može saznati da lanac Wyndham ima dva hotela u Dohi. Jedan je Wyndham Grand Regency Doha u centru grada. Drugi je Wyndham Doha West Bay, smješten u srcu poslovnog dijela grada.

Politička pozadina

Inače, Katar je najbogatija država svijeta po prosječnom bogatstvu građana, ali je od prošle godine u veoma lošim odosima sa susjedima. Saudijska Arabija i tri njena regionalna saveznika nametnula su ekonomski embargo Kataru, zbog veza s Iranom i navodne podrške terorizmu. Katar odbacuje sve optužbe.

Nakon početnog šoka, Katar je pokazao da se može nositi s tom blokadom i ojačao je svoje veze s drugim dijelovima svijeta.

Pitanje je da li je ovaj spor i nedostatak radne snage, razlog zašto se ovi hoteli okreću drugim tržištima rada, i pokušavaju dovesti osoblje iz udaljenih krajeva.

Kako smo ranije pisali, državljani Katara su izrazita manjina u svojoj zemlji. Prema podacima od 2016., od otprilike 2,6 miliona ljudi, na koliko se procjenjivalo stanovništvo male arapske države u toj godini, na Katarce otpada tek nešto više od 300 hiljada, odnosno malo više od 10%.

Treba reći da je BiH u posljednje vrijeme ojačala veze s Katarom. Nekoliko naših kompanija pokrenulo je izvoz u tu zemlju, dok su poduzetnici iz Katara najavili veće investicije u BiH. (BiznisInfo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,