Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta je razlog za eksploziju cijene maslaca?

Preuzmite sliku

Porast cijena maslaca drma Evropu, a na udaru se našla pekarska industrija, posebno mali proizvođači.

Cijena od 2,49 eura za četvrtinu kilograma butera je previsoka, te su mnogi proizvođači peciva koji svoje proizvode u velikoj mjeri baziraju na maslacu u nevolji, budući da im nije lako teret skuplje ulazne sirovine prenijeti na kupce.

Šta je razlog za visok rast cijene maslaca i njegovu nestašicu na tržištu?

Anka Lorencz iz austrijske Savezne prehrambene industrije pojasnila je za Standard da su palmino ulje i druge masnoće dugo vremena bile popularne kao zamjene, ali je kritičniji pristup potrošača usljed ekoloških razloga ponovo povećao potrošnju maslaca.

I neke druge prehrambene navike utiču na trenutnu situaciju. Iznad svega, debata o holesterolu se smirila, od kada je nauka ispitala vezu između nivoa unosa masti i holesterola. Međutim, trend pada u proteklih nekoliko godina je takođe od presudnog značaja za trenutne visoke cijene maslaca. To znači da je veliki broj poljoprivrednika smanjio svoj udio u stočnoj hrani, jer visoki troškovi po niskim cijenama nisu bili profitabilni. Pored toga, povećano je hranjenje teladi mlijekom.

Trend zvani Suckler cow husbandry koji podrazumijeva prirodni način uzgajanja krava sve više je promovisan kao alternativa proizvodnji mlijeka. Rezultat je manje mlijeka i manje masti, što se odrazilo na proizvodnju maslaca. U EU je u prvoj polovini godine proizvodnja smanjena za oko šest procenata.

Međunarodni razvoj takođe igra ulogu. Potražnja u Aziji raste, dok toplota zauzvrat daje kravima manje mlijeka, što je naročito uticalo na proizvodnju u Australiji. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,