Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta je pozadina avio-linije Tuzla-Beč: Bečki aerodrom nova baza za širenje WizzAira

Preuzmite sliku

Najavljena uspostava avioletova Tuzla-Beč od marta ove godine dio je šire strategije mađarskog niskocjenovnikog prijevoznika WizzAir u kojoj Međunarodni aerodrom u Beču predstavlja novu važnu tačku za dalju ekspanziju.

WizzAir ima očitu namjeru da se takmiči sa najvećim niskocjenovnim prevoznicima kakvi su RyanAir, Eurowings i drugi, a Bečki aerodrom igra važnu ulogu u tome.

Mađarski avioprijevoznik odlučio je popuniti rupu koju su napravili insolventni avioprijevoznici Niki i Air Berlin. Wizz Air je stacionirao tri aviona u Beču ove godine a pored Tuzle letjet će i za destinacije u istočnoj Evropi – Gdanjsk u Poljskoj i Varna u Bugarskoj.

Sve u svemu, Wizz Air namjerava obavljati 17 letova iz austrijskog glavnog grada tokom godine. Osoblje za te operacije je već regrutirano.

Prošle godine Wizz Air je prevezao 28,27 miliona putnika, što je za 24,1 posto više nego u prethodnoj godini. Izvršni direktor i osnivač Wizz Aira Jozsef Varadi ne krije da želi agresivan rast kompanije. U narednih devet godina, 52-godišnjak koji je počeo svoju karijeru u Procter & Gambleu a zatim se zaposlio u mađarskoj državnoj aviokompaniji Malev, rekonstituisanoj 2012. godine, želi povećati svoju flotu sa 87 na 282 aviona. Krajem 2017. godine Varadi je izjavio da ako bude raspolagao sa 300 aviona u floti, godišnji broj putnika bio bi više od 100 miliona, što bi ovog prijevoznika približilo RyanAiru, koji je prevezao 129 miliona putnika u Evropi prošle godine.

U tekućoj fiskalnoj godini WizzAir cilja na 30 miliona putnika.

Očigledno da planovi širenja WizzAira pogoduju Bosni i Hercegovini, te se tako i aviolinija Tuzla-Beč, na koju su u Međunarodnom aerodromu Tuzla, kako kažu, čekali 19 godina, dobro uklopila u te planove.

WizzAir pojačao je konkurenciju među niskocjenovnim avioprijevoznicima na Bečkom aerodromu, pridružujući se Lufthansinoj podružnici EuroWings, britanskom Easyjetu i Vueling IAG-u (kompaniji koja želi da preuzme nesolventni Niki), odranije pristunim na ovom aerodromu.

(B.Šimić | Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,