Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta donosi novi njemački zakon za radnike iz BiH: Prijatelji mi ne nedostaju, jer su svi već ovdje (VIDEO)

Preuzmite sliku

Njemačkoj nedostaje više od milion radnika. Kako bi riješila taj problem Njemačka se odlučila na izmjene zakona kojim je olakšala pristup svom tržištu rada i radnicima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Šta novi zakon znači za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i kakva su iskustva onih koji već rade u Njemačkoj, pitanja su na koja odgovor daju advokat Kasim Rašidović i medicinski tehničar iz Banja Luke, Miloš Šindrak.

Između ostalog, Kasim Rašidović je zaključio da će Njemačka od naredne godine olakšati proceduru dolaska naših ljudi u ovu zemlju, dok trenutno najveći problem predstavlja Ambasada SR Njemačke u Sarajevu, zbog velikog broja zahtjeva bh. građana u vezi sa dobijanjem useljeničke vize za ovu zemlju.

Također, rečeno je kako su uslovi u Njemačkoj mnogo bolji za rad nego na Balkanu, ali da nema mnogo vremena za “ispijanje kafa”, odnosno da nije sve baš “med i mlijeko.”

Na pitanje novinara Deutsche Wellea “nedostaje li vam porodica i prijatelji”, Miloš Šindrak je kazao kako mu porodica malo fali, dok mu prijatelji ne nedostaju jer su se svakako skoro svi doselili u Njemačku.

Šindrak dalje naglašava kako trenutno o povratku u Bosnu i Hercegovinu ne razmišlja, ali nije isključena opcija da se nekada vrati u našu zemlju, međutim po njegovom mišljenju, minimalna plaća u Bosni i Hercegovini trebala bi iznositi oko 1.500 KM, kako bi se odlazak mladih iz naše zemlje spriječio. (Tuzlanski.ba/Video: Deutsche Welle)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,