Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta će biti sa cijenama mlijeka, slijede li nova poskupljenja?

Preuzmite sliku

Na policama marketa cijene mlijeka i mliječnih proizvoda rastu gotovo svaki dan, a taj trend bi se, prema riječima mljekara, mogao nastaviti zbog poskupljenja svih inputa u mljekarstvu.

I farmeri su sve glasniji u zahtjevima za povećanjem otkupnih cijena. Dosadašnja uvećanja nisu dovoljna ni da pokriju proizvodnju. Manje količine mlijeka na policama marketa su svakodnevno vidljive. Kupce iznenade i nove više cijene ove osnovne životne namirnice i njenih prerađevina. S druge strane, proizvođači mlijeka negoduju zbog niskih otkupnih cijena koje ih, kažu, guraju u propast. Cijene repromaterijala trostruko su veće, a zbog suše manjak je i hrane za stoku. 

“Ove godine mislim da će biti katastrofa, da nećemo imati ni za iduću godinu hrane, ovo sad što smo uspjeli da posijemo, a kamoli da se nastavimo baviti ovim poslom. Ja mislim da će biti mnogo teško”, kaže farmer Nebojša Đokić.

Otkupna cijena 1,20 KM mogla bi održati proizvodnju, no ona je sa najnovijih 10 posto povećanja u Republici Srpskoj 0,88 feninga po litri. U Udruženju mljekara kažu da je dogovoreno da bi u oktobru trebao biti održan novi sastanak sa ‘Mlijekoproduktom’ nakon čega će se znati da li će doći do novih korekcija.

“Mlijeko je na svim stranama skuplje, a kod nas je 88 feninga najveća cijena. Nezadovoljni smo, ali idemo dalje. U oktobru ćemo ponovo sjesti. U Srbiji je 92 feninga, a kod nas 88, četiri feninga više, a oni kukaju“, navodi predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac.

Inputi u mljekarstvu u stalnom su rastu. U Udruženju poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine kažu da bi, gledajući na to, nove otkupne cijene trebalo gotovo svakodnevno korigovati. Smatraju da razlika u otkupnoj i cijeni na policama, koja prelazi dvije KM, ostavlja prostora za više cijene sirovog mlijeka.

“U zavisnosti od regije do regije, od količina koje proizvođači mogu ponuditi, za august je isplaćeno od 72-88 pfeninga, što ovim omjerom predstavlja veliku razliku između malih, srednjih i velikih proizvođača, koja je u svakom smislu cijena nedostatna da bi se održala dalje proizvodnja“, smatra predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Kahriman.

Da su cijene otkupa niske, ne spore ni prerađivači. One će morati rasti, ali će rasti i cijene gotovih proizvoda.

“Što se tiče proizvodnje, u preradi mlijeka cijena ambalaže i nekih drugih elemenata otišla je preko 100 posto. Dok se god ne smire cijene goriva, ambalaže, do sirovog mlijeka, one će morati ići gore i to je neizbježno“, navodi vlasnik mljekare ‘Pađeni’ Nenad Vukoje.

Nema bojazni da ćemo se suočiti sa nestašicom mlijeka, ocjenjuju mljekari. Mlijeka će biti, ali cijene više neće biti socijalne, već proizvođačke. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,