Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Softić istakao značaj prisustva Međunarodnog monetarnog fonda

Preuzmite sliku

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić istakao je sa aspekta BiH potrebu koordinacije između monetarne i fiskalne politike, te na značaj prisustva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Softić je na samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava zemalja regiona održanom u Bečićima rekao da je u uslovima valutnog odbora, monetarna politika neefikasna za stimulisanje ekonomske aktivnosti.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da je sa stanovišta finansijske stabilnosti neophodna koordinacija monetarne i fiskalne politike, javlja Srna.

Softić je kao panelista u sesiji “Monetarna politika zemalja regiona, između Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke” pojasnio i princip formalne saradnje nadležnih institucija u BiH na polju očuvanja finansijske stabilnosti putem Stalnog odbora za finansijsku stabilnost /SOFS/.

SOFS, dodao je on, predstavlja glavni forum za procjenu prijetnji po finansijsku stabilnost, pri čemu su Centralna banka i agencije za bankarstvo odgovorne za procjenu sistemske prirode finansijske krize, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Softić se osvrnuo i na trenutni aranžman sa MMF-om, rekavši, da je servisiranje postojećeg iznosa spoljnog duga nesporno sa ili bez aranžmana sa tom finansijskom institucijom-

On smatra da bi bez strukturalnih reformi za koje se opredijelilo Vijeće ministara, dugoročno posmatrano, ekonomija bila u lošijoj poziciji usljed usporavanja rasta potencijalnog “autputa” /prodaje proizvoda i usluga/.

“BiH bi i bez MMF-a bila u mogućnosti da finansira obaveze, ali bismo imali znatno manje fiskalnog prostora za stimulisanje ekonomskog rasta putem investicija i potrošnje”, rekao je on.

Softić je naveo da bi posljedično, bez sprovođenja reformi na koje se BiH obavezala i Pismom namjera, ostali na približnom nivou razvoja na kojem smo sada.

Tema ovogodišnjeg skupa je “Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,