Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Snažno splasnuo entuzijazam arapskih investitora u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Entuzijazam u pogledu arapskih investicija u Bosni i Hercegovini, koji je bio naročito izražen prije tri-četiri godine, snažno je splasnuo, a iz ovih zemalja dotok kapitala u posljednje dvije godine bio je u odnosu na očekivanja vrlo skroman, izvještava Indikator.ba.

Statistika Centralne banke BiH o stranim direktnim investicijama, pokazuje da je iz tri ključne arapske zemlje koje ulažu u našoj zemlji – Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata – investirano zaključno sa 2018. godinom ukupno 717,6 miliona KM.

To predstavlja tek 5 posto od ukupno uloženih 14,29 milijardi KM od 1994. godine, od kada se vodi izračun stranih direktnih investicija.

Od pomenute tri zemlje najviše je investirala Saudijska Arabija 281,7 mil. KM, slijedi Kuvajt sa 235,3 mil. KM, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati investirali 200,6 mil. KM.

U posljednje dvije godine iz ovih zemalja pristiglo je nešto manje od 100 miliona KM stranih direktnih investicija, budući da je saldo na kraju 2016. godine bio 620 miliona KM.

U prošloj godini u odnosu na godinu ranije saldo investicija iz Saudijske Arabije povećan je za 11, 6 miliona KM, iz Kuvajta za 11,7 miliona KM, dok je iz UAE ostao na istom nivou.

Osim tri ključne zemnlje, investicije u BiH stižu i iz drugih zemalja, poput Omara, Bahreina, Katara, ali za njih ne postoji posebna evidencija, nego su svrstane u kategoriju “ostale zemlje”, na koje ukupno otpada 371,3 milion KM SDI, a čine 2,6 posto ukupnih stranih direktnih investicija.

Neki od pompezno najavljivanih projekata u zemlji vrijednih više milijardi KM, prvenstveno u sferi nekretnina, ne realizuju se ili sporo napreduju.

Mediji često ističu projekt rezidencijalnog naselja Buroj Ozone na Bjelašnici, 20-ak kilometara od Sarajeva, koji nije odmakao u realizaciji uprkos brojnim najavama investitora, ali tu je i niz drugih sličnih projekata čija se gradnja najavljivala širom rubnih dijelova grada Sarajeva, ali i u drugim područjima u BiH.

Uz tradicionalne prepreke s kojima se investitori u BiH suočavaju, čini se kako je značajan uticaj na “hlađenje” arapskih investitora za BiH imala prije tri godine provedena opsežna akcija vlasti BiH na otkrivanju stranaca, većinom iz zemalja Zaljeva, koji su na račun fiktivnih firmi kupovali nekretnine u Bosni i Hercegovini, a potom ih često izdavali drugim strancima bez da su prijavljivali njihov boravak.

Sada toga u tolikoj mjeri, kako potvrđuju u Službi za poslove sa strancima, više nema.

Mnogi potencijalni investitori vjerovatno nisu imali dovoljno ni informacija o BiH, ili su pogrešno informisani, te su ušli u projekte na talasu povećanog interesovanja za našu zemlju bez odgovarajuće upućenosti i pripreme.

I dok je nekretninski bum koji je potencijalno najavljivan splasnuo, najboljim čine se investicije iz arapskih zemalja koje su bile usmjerene u proizvodnju poput ulaganja Zeraa Zeraa Agriculture Investment u Bosnaplod Brčko i Hepok Mostar, ili recimo investiranje Al Shiddi-ja u osnivanje start-up aviokompanije FlyBosnia.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,