Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smijenjeno svih pet članova Nadzornog odbora GIKIL-a

Preuzmite sliku

Na danas održanoj sjednici Skupštine GIKIL-a predstavnici kompanije GSHL iz Londona koja je inače jedan od osnivača privrednog društva GIKIL dužnosti su razriješili svih pet članova u Nadzornom odboru i na te pozicije imenovali svoje predstavnike.

Ovim potezom automatski su isključeni predstavnici KHK-a Lukavac, kompanije u većinskom državnom vlasništvu i drugog osnivača GIKIL-a iz upravljanja zajedničkom kompanijom GIKIL.

Više informacije biće poznato sutra kada će izjavu medijima dati Zuhdija Hasanhodžić, direktor firme KHK Lukavac.

Podsjećamo, 14. januara ove godine petnaestak predstavnika sindikalnog odbora i radnika Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) blokiralo je kancelariju zamjenika direktora GIKIL-a, tražeći od njega isplatu zaostalog dijela novembarske plate.

Pored kašnjenja plata, radnici godinama upozoravaju i na nehumane uslove rada, o kojima niko osim njih, izgleda, pretjerano i ne vodi računa.

Problemi u GIKIL-u su nastali 2003, kada je Vlada potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio od 67 posto u zajedničkoj kompaniji GIKIL. GSHL je time dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Da bi dostigao taj nivo kapitala koji bi mu garantovao većinska upravljačka prava, a koji je, prema ugovoru, bio obavezan dostići, GSHL je u GIKIL trebao uložiti 46 miliona KM, što sa kamatama danas dostiže 100 miliona KM. Do danas, GSHL nije uplatio obavezni iznos, piše Oslobodjenje.

Prema sudskom registru, GSHL uživa većinska upravljačka prava, ali njegov stvarni udio je tek 30 posto u ukupnom kapitalu, dok je udio kapitala KHK-a ostalih 70 posto. Upravo zbog toga Vlada TK-a od Nadzornog odbora i uprave KHK-a tražila je da, shodno Zakonu o privrednim društvima, pokrenu postupak redefinisanja upravljačkih prava u GIKIL-u prema unesenim i registrovanim ulozima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,