Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smanjen uvoz polovnih automobila u BiH: Pomak za ekologiju ili “udar” na džep? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Mjerama koje su stupile na snagu 1. juna odlukom Savjeta ministara BiH, kojom je zabranjen uvoz polovnih automobila starije generacije motora, smanjen je uvoz polovnih vozila u našu zemlju. Pojedini vlasnici auto kuća tvrde, da je odluka smanjila i prodaju automobila, jer su noviji modeli skuplji.

BiH je dugogodišnji svojevrsni parking za istrošene zapadne četverotočkaše, jer je upravo to bila najpogodnija mogućnost da mnoštvo bh. građana dođe do automobila. Usvajanjem odluke o zabrani uvoza vozila sa motorom euro 4 i ne starijim od 10 godina, znatno je smanjena potražnja, jer noviji su skuplji.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u junu ove godine, u odnosu na isti period prošle, uvezeno je oko 600 automobila manje. Ovlašteni zastupnici i trgovci, koji su inicirali Odluku, ističu da je noviji automobil kvalitetniji, a samim tim i sigurniji.

– Kada govorimo o implementaciji ove odluke, imaćemo čišće motore na tržištu, imaćemo mlađe automobile nego do sada što doprinosi tehničkoj sigurnosti vozača na cesti i naravno sljedićemo dobre primjere prakese okolnih zemalja u regiji i zemalja u EU – kazao je Haris Muratović, iz Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

– Konkretan pad prodaje tih vozila možemo očekivati u narednim mjesecima. Dosta vozila uvezenih pred samu zabranu nalazi se na tržištu. Analizu moramo posmatrati šire, ne možemo posmatrati samo velike cente Sarajevo, Banjaluku, Mostar. Moramo uraditi analizu i manjih centara da vidimo šta će se dogodit. Evidentno je doći do pada prodaje u manjim centrima – rekao je Đorđe Marković, voditelj Оdjela polovnih vozila.

Ekolozi pozdravljaju odluku o uvozu starih automobila, ali kažu da to neće imati uticaja na kvalitet vazduha. Bar ne u skorijoj budućnosti. Savjetuju, treba pooštriti tehničke preglede i ne puštati vozila koja ne zadovoljavaju norme u ispušnim gasovima.

– Imamo na putevima automobile koji imaju euro 3, 4 pa i 5 normu, nazivno, znači u dokumentima dok u suštini vozači skinu katalizatore ili povratne ventile i na taj način stvaraju prekomjerno zagađenje koje nije u skladu sa tim normama – riječi su Rijada Tikveše, predsjednika Udruženja “Ekotim”.

Građani se slažu da je Odluka pomak za ekologiju, te da je bolje novo nego staro, ali dodaju i “udar” na džep. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje