Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenska prehrambena industrija u hrvatskim rukama

Preuzmite sliku

Slovenska prehrambena industrija, koja je bila u bivšoj zajedničkoj državi s markama Droga, Kolinska, Radenska, Fructal, Alpsko mlijeko i maloprodajnim lancem Mercator najprepoznatljivija, više nije u slovenskim rukama, piše RTV Slovenije.

Neučinkovita poslovna politika, nerazumno zaduživanje, nesposobni menedžeri su je gurnuli u strane ruke, odnosno u ruke nekadašnje “južne braće”, za koje smo smatrali da su poslovno daleko za nama. Za najuspješnije pri preuzimanjima su se iskazali Hrvati, izvještava RTV SLO.

U slovenskoj javnosti najviše je odjeknulo prošlogodišnje preuzimanje Mercatora od Agrokora, a prodaja Droge Kolinske Atlantic Grupi 2010. godine bio je zapravo početak kraja. U međuvremenu, je slijedila kupnja Ljubljanskih mlekarni od Dukata, koji je u vlasništvu francuskog Lactalisa, a sprema se preuzimanje ljubljanskog Žita, kojeg treba kupiti Podravka iz Koprivnice.

Primjer uspješnog preuzimanja je Droga Kolinska, čiji vlasnik Atlantic Grupa postiže vrlo dobre rezultate. Kako vlasništvo Agrokora utiče na polovanje Mercatora još nije poznato, budući da je od preuzimanja prošlo malo vremena , a Agrokor je pri objavi finansijskih rezultata dosta zatvoreno društvo. Podravka, koja će preuzeti Žito, je u posljednjih godinu dana zbog rasprodaje nekih kapitalskih ulaganja imala povoljne poslovne rezultate, ali njeno sadašnje poslovanje je daleko od idealnog.

Sva tri preduzeća, Atlantic Grupa, Agrokor i Podravka dijele zajedničku značajku, nemaju problema s finansiranjem svojih poslovnih planova. Otkuda im novac? Hrvatska je konsolidirala svoj bankarski sektor prije šest godina, njen drugi penzijskii stup raspolaže sa milijardu eura kapitala, a menadžeri u tri pomenuta preduzeća uživaju povjerenje međunarodnih finansijskih krugova. Nešto što Sloveniji očito nedostaje, zaključuje RTV Slovenije..

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,