Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skandal u VW-u ima veće razmjere: Sporni sistemi ugrađeni u 11 miliona vozila prodatih širom svijeta

Preuzmite sliku

Popularno

Njemačka autoindustrijska kompanija Volkswagen priznala je da je u 11 miliona vozila prodatih širom svijeta ugrađen programski sistem koji pokazuje pogrešne parametre emisije štetnih gasova, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Agencija za zaštitu okoline u SAD-u (EPA) nedavno optužila Volksvagen da se u blizu pola miliona dizel vozila ovog brenda na američkom tržištu nalaze sistemi koji manipuliraju testovima izduvnih gasova, pokrenuta je opsežna istraga u kompaniji, a danas su saopćeni prvi rezultati te istrage koji ukazuju da se sporni sistemi nalaze u 11 miliona dizel vozila na tržištima širom svijeta.

“Razlike softwerskih parametara emisije gasova i stvarnih vrijednosti se odnose na vozila s motorima tip E 189, uključujući nekih 11.000.000 vozila širom svijeta. Volkswagen intenzivno radi na eliminaciji tih odstupanja kroz tehničke mjere”, navodi se u pisanom saopćenju kompanije.

Volkswagen je saopćio da radi na tome da se utvrde nepravilnosti i da o tome sarađuje sa nadležnim vlastima vlastima.

Da bi se pokrili troškovi potrebnih mjera i drugih napora da se povrati povjerenje kupaca, Volkswagen planira izdvojiti 6,5 milijardi eura iskazanih u dobiti u trećem kvartalu tekuće fiskalne godine.

Ovaj skandal bi moglo dovesti do novčane kazne za Volkswagen u iznosu do 18 milijardi dolara samo u SAD-u.

Dionice njemačkog giganta već nekoliko dana bilježe veliki pad na berzi, a do sada su izgubila vrijednost od 23 posto, što je najlošije stanje još od oktobra 2011. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,