Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat: Ne dozvolimo da ekonomske posljedice zbog COVID-19 budu teže od zdravstvenih!

Preuzmite sliku

Sindikat trgovine STBIH je danas od SSSBIH i delegacije sindikata pri ESV tražio da hitno zajedno sa poslodavcima donesu set mjera koje će hitno uputiti Vladi FBIH i na kojima će istrajati.

S obzirom da situacija sa širenjem COVID-19 virusa uzima maha i u BIH kao i polazeći od činjenice da su radnici i radnice u prodavnicama posebno onim prehrambenih proizvoda jedni od najizloženijih i u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao i da je odlukama Friznog štaba FBIH obustavljen rad ugostiteljstih objekata i uslužnih firmi širom FBIH, STBIH od predstavnika SSSBIH pri ESV traži sljedeće:

1. Hitno formirati Krizni šta sastavljen od predstavnika sindikata i poslodavaca koji će na dnevnoj bazi pratiti stanje na tržištu rada i predlagati mjere Vladi FBIH.

2. Poslodavce u privatnom sektoru bez obzira na sektor osloboditi poreza i doprinosa pod preduvjetom da se svakom radniku mora isplatiti puna plaća kao i naknade plaće (topli obrok). Ova mjera može biti vremenski ograničena na jedan mjesec a po potrebi i duže.

3. Hitno povećati plaće radnicima koji moraju raditi za najmanje 10% Ovo može biti jednokratni iznos u vidu stimulacije

4. Sredstva za provođenje ovih mjera trebaju se obezbjediti hitnim rebalansom budžeta.

5. Hitno putem medija ili interno na nivou kompanija, radnicima se moraju obratiti odgovorne osobe u kompanijama ili na nivou Udruženja poslodavaca kako bi se uputile jasne poruke ohrabrenja svima onima koji rade ali i onima koji ne mogu raditi.

6. Epidemiološke i zdravstvene mjere za zaštitu radnika i radnica koji moraju raditi, podići na najveći nivo

Radnici u uslužnom sektoru su preplašeni i u panici. Mnogi rade bez bilo kakvih mjera zaštite a informacije dobijaju iz medija umjesto od svojih poslodavaca. Dok su jedni prinuđeni da rade kako bi se obezbjedio nastavak života građana u FBIH, drugima je ova mogućnost uskraćena iz sigurnosnih razloga i u cilju suzbijanja zaraze. I jedni i drugi su heroji i zahtjevaju i trebaju podršku i pomoć.

U ime članova STBIH ali i svih radnika, očekujemo da naša delegacija pri ESV predloži i istraje u ovim mjerama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje