Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat ERS poručio: “Kraduckajte”, ali nemojte krasti toliko, sramota je

Preuzmite sliku

Pandemija i zakoni nas više ne interesuju jer je u pitanju egzistencija i život naših porodica. Ako nastave da ovako vode ERS ne treba nam pandemija, potrovaće nas mimo kovida“, naglasio je Mićalović.

Sindikat „Elektroprivrede Republike Srpske“ najavio je za petak protestni skup u Gacku jer im je generalni direktor Luka Petrović poslao Kolektivni ugovor na potpis, bez usaglašavanja sa njima. „Izaćemo na ulice, povešćemo žene i djecu, ERS je duboko zabrazdila u dno“, poruka je sindikata.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS, rekao je za CAPITAL da će se predstavnici sindikata iz cijele Republike Srpske okupiti u petak u Gacku u 11 časova.

„Donijećemo tada odluku i odlučiti šta dalje“, istakao je Mićanović.

Prethodno je Odbor sindikata u petak imao sastanak sa kojeg su poručili da slijede protesti ako ne bude usaglašen Kolektivni ugovor.

„Kolektivni ugovor nije usaglašen sa sindikatom, a potpisan je od strane Luke Petrovića. Poslat nam je, traži se da mi potpišemo, a mi nećemo, jer ga nismo usaglasili. Mi smo u pregovorima evo skoro godinu dana, nismo se usaglasili, a razlog je to što vlada nezainteresovanost Petrovića za to“, rekao je Mićanović u petak nakon sastanka Odbora.

On ističe da od 2008. godine u ERS nije podignuta cijena rada, a da je 2017. godine oduzeto dosta prava radnicima jer je ERS bila u teškoj situaciji.

„Nama danas kažu da ERS posluje dobro, da ima para, ali mi koji se krećemo na terenu znamo da to nije ta priča. Vrlo brzo se partije, politika, država moraju se odrediti šta će biti sa ERS jer je ova ERS duboko zabrazdila u dno, to možemo da tvrdimo. ERS je nemoguće pokvariti, a to je urađeno“, istakao je Mićanović i dodao da novca u ERS nema jer se čaša koja košta marku plaća 10 maraka.

Istakao je da radnici ERS vrlo brzo idu u readikalizaciju okupljanja.

„Pandemija i zakoni nas više ne interesuju jer je u pitanju egzistencija i život naših porodica. Ako nastave da ovako vode ERS ne treba nam pandemija, potrovaće nas mimo kovida“, naglasio je Mićalović.

Dodao je da sindikat pristaje samo na odredbe starog kolektivnog ugovora.

  • „Izaćemo na ulice, povešćemo žene i djecu, ovako stvarno više nema smisla. Neće da sjede s nama za stolom jer su nepismeni, došli po političkoj liniji, ne smiju, pa se arogancijom udaljavaju. Ne smiju, jer ćemo pitati odakle im pare, od koga su uzeli, od jadnih radnika, kažu da nema para, a otkud vile, stanovi… Kažemo prevezite nas, obujte, obucite, dajte nam šta nas sleduje, pa kraduckajte, ali nemojte krasti toliko, sramota je koliko se novca izvlači. Otišli su nam kvaliteteni kadrovi, ko će voditi sistem, dolaze ljudi sa kupovnim diplomama, niko se nije prijavio na konkurs za inženjerske poslove“, kategoričan je Mićanović.

    Postavio je pitanje zašto dva rudnika i termoelektrane, sa proizvodnjom preko 65 odsto električne energije, nemaju status koji zaslužuju na nivou ERS.

    „Zašto su distributivna preduzeća dovedena u situaciju da ne mogu da izdržavaju sami sebe? Zato što nas vode nekompetentni kadrovi, najveći problem je to, ako hoćete nešto da unštite dovedete nesposobne koji ne znaju da rade, po političkim linijama i on odgovara političkom šefu, a ne ministru, predsjedniku Vlade“, kazao je Mićanović.

    U „Elektroprivredi RS“ zbog zauzetosti i polaganja kamena temeljca za gradnju HE „Buk Bijela“ danas nisu reagovali na najavu protesta sindikata. (Capital.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,