Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat Aluminija dao saglasnost na novu sistematizaciju: Otkazani protesti

Preuzmite sliku

Skupština Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminij na današnjoj sjednici je dala saglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta te usvojila odluku o otkazivanju najavljenih protesta.

“Skupština Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminij je na svojoj sjednici u četvrtak dala saglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta. Oko 500 radnika bit će proglašeno tehnološkim viškom. Oni će dobiti otpremnine i moći ostvariti ostala prava”, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić.

Dodao je da su odustali i od najavljenih protesta.

“Odluke o najavljenim protestima za 3. septembar pred HDZ-om BiH i 5. septembra pred zgradom Vlade FBiH stavljeni su izvan snage jer su naši zahtjevi djelomično ispunjeni, a i MUP nam je zabranio protestna okupljanja na najavljenim lokacijama”, dodao je Biokšić.

Prema njegovim riječima, dio radnika će do 2. septembra dobiti rješenja s otkazima ugovora o radu. Ostali radnici će sklopiti nove ugovore s poslodavcem.

Ističe da će otpremnine iznositi otprilike šest prosječnih plata ili oko 8.500 maraka po osobi.

Dodao je kako se nada da će se vodstvo Aluminija uspjeti pronaći investitora kako bi se plan ponovnog pokretanja proizvodnje mogao provesti u djelo, prenosi Fena

“Ukoliko, ipak, ne bi došlo do pokretanja proizvodnje do kraja godine, i ovi radnici imat će ista prava kao i oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a do tada će primati platu umanjenu za 50 posto”, dodao je Biokšić.

Nakon što su iskopčani s električne mreže zbog nagomilanih dugova, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija su zaustavljeni još 10. jula.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

Vlada FBiH je vlasnica 44% dioničkog kapitala, mali dioničari također imaju 44%, dok Vlada Republike Hrvatske ima 12% dionica. Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,