Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sigurno tržište za lan iz BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Lan je rijetka i ljekovita biljka koja se nekada uzgajala u većim količinama u Bosni i Hercegovini. Sada se ovoj uljarici okreću na području Bosanskog Petrovca. Ulje lana veoma je traženo i postiže odličnu cijenu na tržištu.

Miodrag Latinović iz Bosanskog Petrovca uzgaja lan i uskoro će u njivu kombajnom kako bi sakupio uljaricu koja voli sunce. Promjenjivo vrijeme diktira poljoprivredne radove.

„Mi smo na području opštine Bosanski Petrovac Bogom poklonjeni pa imamo dosta sunčanih dana, tako da je on [lan] uspio se u tu priču ukomponirati, da ima dovoljno sunca da se oformi i bude dobar“, kaže on.

Očekuje dobar prinos – četiri tone lanenih sjemenki sa tri hektara površine, javlja novinar Al Jazeere Boris Gagić.

„Lan je dugo godina bio zaboravljena biljka na ovim područjima. Počeo se saditi prije nekoliko godina. I sada je 20 hektara njiva pod ovom uljaricom“, dodaje.

Bit će još, optimistične su najave, iako se lan na istoj parceli može sijati svake sedme godine. Lokalna strategija razvoja poljoprivrede ovu kulturu stavila je u fokus.

„Ono što općina može direktno uraditi za te male farmere je to da im obezbijedi mogućnost da dobiju u najam, zakup na izvjestan period 20 godina parcele koje oni mogu koristiti“, govori Nevsad Ramić iz Općine Bosanski Petrovac,

Stav struke

Osim toga, struka traži da se lan uvrsti u sistem poticaja na raznim nivoima vlasti u BiH.

„Apsolutno sam siguran da agroekološki uslovi jako odgovaraju proizvodnju lana, prije svega uljnog lana za kojim je potreba vrlo velika i ja očekujem da ćemo ovu proizvodnju prebaciti u drugi dio BiH“, ističe Nezir Tanović sa Agromediteranskog fakulteta Mostar.

Latinović, pionir u ovom poslu, na malom postrojenju, kada se laneno zrno dovoljno osuši, hladno cijedi ulje. Godišnje iscijedi i tonu. Ulje odlazi širom BiH, ali i u Kanadu ili Ujedinjene Arapske Emirate.

„Uspjeli smo ove godine, proljetos. Jedna količina je otišla za Njemačku, tako da su ljudi to prepoznali. Polako se to uvezuje, nisu to velike količine, basnoslovne, ali količine koje obećavaju“, ističe.

Velike količine lanenog ulja traži farmaceutska industrija, preporučuje se i u zdravstvene svrhe. Koristi se i za proizvodnju lakova ili boja.

Ulje koje Miodrag Latinović prodaje na svom pragu, u niz zemalja odlazi za 20 eura po litri – mamac zbog kojeg se mnogi okreću sijanju ove uljarice. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: