Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Senad Softić novi guverner Centralne banke BiH

Preuzmite sliku

Dr. Senad Softić novi je guverner Centralne banke BiH, odlučilo je danas Upravno vijeće ove institucije.

Softić je izabran na sjednici Upravnog vijeća CBBiH, na kojoj su novoimenovani članovi Upravnog vijeća CBBiH, dr. Senad Softić, dr. Kemal Kozarić, mr. Ankica Kolobarić, dr. Ljubiša Vladušić i mr. Trivo Marinković i zvanično preuzeli dužnost.

  • senad-softic-guverner
  • Softić je na ovoj poziciji zamijenio dugogodišnjeg guvernera Kemala Kozarića, koji je na čelu Centralne banke BiH bio od 2005. godine, kada je naslijedio Novozelanđanina Petera Nicholla, a zatim je 2009. izabran za guvernera u punom mandatu od šest godina.

    Novoimenovani guverner, koji je istovremeno i predsjedavajući Upravnog vijeća CBBiH, doktor je ekonomskih nauka, zaposlen na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u zvanju vanrednog profesora. Istovremeno je i rukovodilac Master studija Ekonomskog fakulteta Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Zagreb, smjer Krizni menadžment.

    U okviru profesionalne karijere, bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Investicijske banke, kasnije Razvojne banke Federacije BiH. U dugogodišnjoj konsultantskoj praksi učestvovao je kao autor, koautor ili rukovodilac u realizaciji više od 120 elaborata, projekata i studija iz različitih oblasti mikro i makro ekonomije (menadžment, finansije, bankarstvo, strategije, organizacija, razvoj). U okviru naučne karijere, kao autor ili koautor učestvovao je u publikaciji 13 knjiga i monografija. Takođe, kao autor ili koautor, objavio je oko 30 naučnih i stručnih radova u zbornicima, časopisima i drugim publikacijama, te na seminarima i simpozijima. (Indikator.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje