Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Semberija: Radne snage nema ni za branje lubenica

Lubenica1
Preuzmite sliku

Više od dvadeset godina Mladen Mitrović iz Bijeljine uzgaja lubenice, ali ove godine je površinu za uzgoj drastično smanjio. Naime, od deset hektara zemljišta, ove godine ostala su samo dva.

Tri etape
– Smanjio sam proizvodnju jer ne mogu više sam da radim toliko. Imam 50 godina, troje djece i solidno domaćinstvo pa mi i nije neophodno da se bavim ovim poslom. Jedan od velikih problema sa kojim sam se suočavao do sada je radna snaga. Neće više niko na njivu, svi hoće da se bave trgovinom, da kupe pa da prodaju. Sve bi bilo lakše uz pomoć države, ali proizvođači tu pomoć nemaju, kazao nam je Mitrović, koji je dodao kako je neophodno uspostavljanje ministarstva na nivou države, koje bi stalo iza proizvođača, piše Oslobođenje.

Uzgoj lubenice, kaže, nije nimalo lak posao. Radi se u tri etape – rani, srednje rani i pozni segment. Da objašnjava cijeli proces potrajalo bi, kaže, pa je istakao ono najvažnije, a to je da je ove godine lubenica dobro rodila i da je i kvalitet dobar.

– U maju i junu bilo je lijepo vrijeme, temperature su bile bolje nego u julu, pa je i proizvodnja bila dosta uspješna. Prinos je bio dobar, ali cijena na početku sezone nije opravdala uloženi novac. Sada je cijena veća, ali je i dosta manji prinos i manje su površine pod lubenicom. I vrijeme je učinilo svoje, bile su obilne kiše u Semberiji i nanijele su ogromnu štetu. Dinje uopšte nije bilo, cijena je bila bagatela, a sad je i ta cijena porasla, kao i lubenice, tako da čovjek ne može biti pametan, ispričao nam je Mitrović.

Distribucija
Lubenica koju je uzgojio distribuirana je po cijeloj Bosni i Hercegovini. Kako je kazao Mitrović, ujutru ubere lubenicu, a ona već navečer bude na prodajnim mjestima širom BiH. Jedan od razloga što razmišlja da prestane sa ovom proizvodnjom, kako je već naveo, jeste što teško pronalazi radnu snagu.

– Imao sam neke radnike, ali su se oni razišli. Lubenica je jako teška, tu ne može da radi ženska radna snaga, moraju biti muškarci koji su sposobni da beru i tovare lubenice koje budu teške i po 15-20 kilograma. Mi nekad dnevno imamo narudžbu da uberemo i 25 tona lubenice i da bi se to ostvarilo, moramo imati i snagu i brzinu, ali i opremu da to sve uradimo na pravi način, kazao je Mitrović, koji još nije definitivno odlučio hoće li nastaviti sa ovim poslom ili ne. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: