Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDP: Dok mešetari kruže oko GIKIL-a, nikoga ne zanima sudbina radnika

Preuzmite sliku

Nakon što se propisno osramotila sa pokušajem stavljanja Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pod političku kontrolu, kao i sa političkim imenovanjima direktora u školama ovog kantona, Vlada TK previše ne mari za stanje u lukavačkom industrijskom gigantu – GIKIL-u.

O GIKIL-u se konstantno piše u posljednje tri godine, a umjesto da se tokom tog perioda situacija u firmi poboljšava, ona se iz dana u dan samo pogoršava i usložnjava. Zavladalo je beznađe i uvukao se strah u radnike za opstanak firme.

Nažalost, već je mnogo detalja o putu ka propasti poznato javnosti, osim konkretnog rješenja ovakvog stanja, a jedino prihvatljivo rješenje je očuvanje svih radnih mjesta i ulaganje u zaštitu okoliša.

Upravo je ovaj spisak želja ponavljan od strane mnogih interesnih skupina koje osim toga nisu pružili nikakvo konkretno rješenje. U više navrata je u Vladu TK upućen apel da se riješi stanje u firmi i da se sudski procesi okončaju po hitnom postupku. Nažalost, ne postoje nikakvi konkretni pomaci u tom smjeru.

Radnici mjesecima nisu dobili niti jednu informaciju da je bilo koji investitor poslao ponudu. Dok se loptica prebacuje sa jednih na druge, GIKIL je već duži period bez Nadzornog odbora i bez potpune Uprave, dok se čeka da se sudski procesi okončaju.

Pokušaj da se sazove nova Skupština je rezultirao otkazivanjem iste, iako je poznato da se ista nije mogla održati iz razloga što poziv na Skupštinu nije otišao na adrese stranaka registrovanih u sudski registar. Očigledno je da je nekome cilj da kupuje vrijeme i sve dovodi u zabludu, iako je zakonom regulisano da u sudskom registru stranke moraju biti upisane nakon minimum 30 dana.

Socijaldemokratska partija BiH apeluje na sve nadležne da ubrzaju sve procese, kako bi GIKIL nesmetano nastavio sa radom, čime ne bila ugrožena prava radnika. GIKIL je očigledno pred kolapsom, a oni koji odugovlače oporavak su isti oni, koji shodno svom interesu, mijenjaju strane i radnike dovode u zabludu koju će, na kraju, samo radnici skupo i platiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,