Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti “štedljivog” milionera: Na ovih 5 stvari odbija da potroši svoj novac i vrijeme

Preuzmite sliku

Jonathan Sánchez (39) prvi je milioner u svojoj porodici, a do velikog novca došao je zahvaljujući pasivnim prihodima od ulaganja u nekretnine i kroz poslovanje sa ličnim finansijama.

– Izgradnja pasivnih tokova prihoda mi je omogućila da radim manje i da budem više sa svojom ženom i naše dvoje djece. Štedljivost i očuvanje ušteđevine je takođe pomoglo – kaže on.

Ali, objašnjava, štedljiv život nije samo trošenje manje ili kupovina jeftinih stvari, nego i to da se ne ponašate rasipnički. Zato je izdvojio 5 stvari na koje odbija da potroši svoj novac i vrijeme.

Nikada ne kupujem potpuno nove automobile

Automobili često izgube oko 60% svoje prvobitne nabavne cijene u prvih pet godina, zbog čega ne mogu da opravdam trošenje toliko novca znajući da će vrijednost samo opadati. Premije osiguranja za nove automobile su takođe obično skuplje od polovnih. Zato više volim da kupujem polovni automobil koji je star nekoliko godina i nije prešao mnogo.

Nikada ne kupujem stvari brze mode

Ne razmišljam previše o svojoj odjeći. Držim se jednostavne, bezvremenske odjeće. Ako se oblačim ležerno, upariću farmerke sa običnom ili polo majicom. Ako prisustvujem svečanom događaju, nosiću odjelo i kravatu. Nove stvari kupujem samo kada treba da zamijenim odjeću sa neoprostivim rupama od habanja. Jedna od najvažnijih stvari koje učim svoju djecu je kako da brinu o svojim stvarima i da ih učine da traju.

Nikada ne kupujem više hrane nego što mi je potrebno

Držim se spiska za kupovinu i uvijek planiram svoje obroke oko onoga što već imamo kod kuće. Takođe ne volim da bacam hranu koja se može sačuvati za sljedeći dan. Ako sam u restoranu i ne mogu sve da pojedem, ostalo ću ponjeti kući. Smatram da je dobro ako mogu da dobijem dva obroka po cijeni jednog.

Nikada ne kupujem nekvalitetne stvari

Biti štedljiv ne znači kupiti ono što je najjeftinije. Nije vrijedno žrtvovati kvalitet da biste uštedjeli samo nekoliko dolara. Ako želim da kupim nešto što traje, kao što je dušek, sofa ili frižider, istražiću i pročitaću sve recenzije proizvoda. Radije bih posjedovao stvari koje mogu da prežive višestruku upotrebu nego da ih stalno mijenjam jer su loše napravljene.

Nikada ne trošim vrijeme na košenje sopstvenog travnjaka

Jedna od mojih omiljenih zabava kada sam imao svoj prvi dom bilo je košenje travnjaka. Ponosio sam se time što sam se pobrinuo za to. Ali to je bilo iscrpljujuće i dugotrajno. Sada imam kompaniju za uređenje pejzaža koja dolazi da pokosi moj travnjak jednom nedeljno. Mogu da iskoristim dodatno ušteđeno vrijeme sa svojom porodicom. Naučiću za to vrijeme svoju djecu kako da programiraju, sviraću gitaru sa njima ili ću ih voditi u zoološki vrt.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,