Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevski aerodrom niže rekorde: U avgustu gotovo 180 hiljada putnika

Preuzmite sliku

Sarajevski aerodrom zabilježio je najprometniji avgust od kada je otvorio svoja vrata prije 50 godina.

Zračna luka je tokom avgusta zabilježila 178.943 putnika, što predstavlja povećanje za 12,18%, odnosno 19.437 putnika više u odnosu na isti mjesec prošle godine. U ovoj godini do danas aerodrom je imao 817.606 putnika, što predstavlja povećanje za 9,15% ili 68.578 putnika više, izvještava blog flyingbosnian.

Dvocifreno povećanje broja putnika potaknulo je uvođenje više letova do Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina. Tokom avgusta FlyBosnia je obavljala dnevne letove za Rijad, dva puta sedmično za Jeddah i Kuvajt, te jedan sedmični let za Bahrein, Gassim i Monastir. Također, avioprijevoznik je prošlog mjeseca izveo 12 letova iz Medine do Sarajeva, dovodeći oko 1.700 bošnjačkih hodočasnika koji su se vraćali kući sa hodočašća.

Flynas je imao snažnu prisutnost u Sarajevu tokom prošlog mjeseca svojim dnevnim letovima iz Rijada i pet sedmičnih letova iz Jeddaha. U početku je Flynas planirao 3 sedmična leta iz Rijada i dva sedmična leta iz Jeddaha, ali zbog izuzetno velike potražnje letovi su nadograđeni na dnevni i pet sedmičnih letova.

Qatar Airways značajno je povećao kapacitet na ruti Doha-Sarajevo, nadograđujući kapacitete sa Airbusa 320 na Airbus 321 u prvoj polovici mjeseca, a opet ga povećavši na Airbus 330-200 tokom druge polovice avgusta.

Od prve sedmice juna do posljednje sedmice avgusta potražnja za sjedištima u avionima iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Bahreina i Omana svake godine raste, zbog brojnih turističkih agencija koje nude pakete za odmor u Bosni i Hercegovini i halal turizam.

U protekle tri godine mnogi turisti iz ovih zemalja prebacili su se s odmora u Turskoj i drugim evropskim zemljama u Bosnu i Hercegovinu zbog njene gostoljubivosti prema muslimanskom stanovništvu i sigurnosti. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,