Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saradnja privrednika TK i Turske

Preuzmite sliku

Delegacija od 25 privrednika Privredne komore turskog grada Van razgovarala je danas u Kantonalnoj privrednoj komoriTuzlanskog kantona s privrednicima i članovima kantonalne vlade o saradnji i realizaciji zajedničkih projekata.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić kazao je da današnja posjeta koju je organizovalo Tursko-bosanskohercegovačko udruženje privrednika – TUBSIAD, predstavlja početak dobre saradnje između privreda TK-a i Republike Turske.

Navodi da je turska fondacija BIGMEV ponudila posjetu privrednicima s područja TK-a  Republici Turskoj, te učešće na sajmu poljoprivrede i metalske industrije, ocijenivši to prilikom da privrednici TK-a pokažu čime privreda ovog kantona raspolaže i s kakvim proizvodima može učestvovati na turskom tržištu, javlja Fena.

Podsjetio je na uspostavljenu saradnju Turske i Međunarodnog aerodroma Tuzla, kojom je otvorena nova epoha saradnje te se očekuje još značajnija razmjena proizvoda, što će doprinijeti konkurentnosti na tržištu.

Predsjednik Privredne komore grada Van Necdet Takva naglašava da je ovaj grad po broju stanovnika na 19. mjestu, a po površini na šestom mjestu u R Turskoj i da regija iz koje dolaze odgovara veličini BiH.

-Upoznati smo o situaciji koju je BiH prošla tokom devedesetih godina, i danas smo tu kako se slične stvari ne bi ponavljale, te s ciljem poboljšanja ekonomskih odnosa između ove dvije zemlje i u svrhu poboljšanja bh. ekonomije – kazao je Takva.

Ističe da se zbog mnogih sličnosti mogu naći projekti i poslovne ideje koje se u budućnosti mogu zajednički realizirati.

Poljoprivrednik Salih Kihić iz Čelića bavi se proizvodnjom suhih šljiva. Kaže da ima “mini fabriku“ za sušenje šljiva, za koje nema adekvatno tržište.

-Imamo velike količine suhih šljiva, ali nemamo ih kome prodati, a ponuđena je preniska cijena za njih – kaže Kihić i smatra da s proizvodnjom suhog voća BiH ima veliku šansu, samo je potrebno naći tržište.

Očekuje podršku Turske, ali i vlasti BiH, koje bi trebale pomoći u pronalasku tržišta za bh. autohtone prizvode. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,