Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo u jednoj kladionici bh. građani ostavili pola milijarde KM

Preuzmite sliku

Kladionice su već godinama stil života u BiH, a bh. društvo podložno svim vrstama igara na sreću. Kockaju i mladi i stari i za mnoge su jedini izvor prihoda. Bosna i Hercegovina, prema nekim procjenama, zauzima prvo mjesto u Evropi sa najvećim brojem kladionica po broju stanovnika. Procjenjuje se da ih na teritoriji BIH ima preko 2.200.

Koliko zapravo bh. građani troše na klađenje, pokazuje prihod samo jedne kladionice u BiH i to Premier World Sport u kojoj su građani tokom prošle godine uplatiti više od pola milijarde KM.

Po finansijskim pokazateljima za 2016. godinu, a na osnovu analize koju je napravio poslovni portal Akta.ba, kladionica Premier World Sport je ostvarila ukupan prihod od 521,9 miliona KM što su samo uplate kladioničara, koje su u 2015. godini bile znatno manje i iznosile 173.3 miliona KM.

Ipak, ovo nije stvarni prihod, jer se on dobije kada se od konačnog iznosa uplata oduzme vrijednost dobitaka koji su isplaćeni. Dakle, sveobuhvatna dobit kladionice za 2016. godinu iznosi 36,8 miliona KM, što je za razliku od 2015. godine kada je ona iznosila 11,8 milona KM, sada duplo veća.

Analiza je napravljena na osnovu dostupnih finansijskih pokazatelja Finansijsko-informatička agencija FIA i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge APIF što je ovu firmu svrstalo među deset kompanija sa najvećim prihodom i dobiti u 2016. godini u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,