Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD će sa 23 miliona dolara podržati OS BiH, planiran i informativni centar

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas se sastao sa zamjenicom pomoćnika američkog ministra odbrane Laurom Cooper. Razgovarali su o sigurnosnoj situaciji, ali i dogovorili i pomoć koju će SAD pružiti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

SAD će Oružanim snagama BiH sa 23 miliona dolara omogućiti razvoj helikopterskih kapaciteta.

“Jedan od izazova za razvoj kapaciteta OS BiH su i finansije i zato pozdravljam nedavno usvojen budžet BiH. Moraju imati redovne obuke i održavanje snaga. Danas smo razgovarali o dodatnoj pomoći SAD od 23 miliona dolara za razvoj helikopterskih kapaciteta OS BiH”, kazala je Cooper i dodala:

“Ova posjeta dolazi u veoma važnom trenutku za BiH i Evropu. Sigurnosno okruženje se promijenilo zbog agresije Rusije na Ukrajinu. SAD i partneri će nastaviti da podržavaju Ukrajini kako bi odbranili svoj teritorij.”

Zahvalila je ministru Podžiću zbog veoma progresivnih razgovora u oblasti odbrane. Posljednje konsultacije su kaže održali u Washingtonu 2016.

“Danas smo razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima i načinu na koji možemo da ih rješimo. Želimo razvoj OS BiH i sigurnost BiH. OS BiH su uspješna priča u zemlji sa integrisanom multietničkom orzganizacijom koja pruža sigurnost građanima BiH.”

Pozdravila je usvajanje budžeta BiH koji će omogućiti nesmetano funkionisanje OS BiH.

“Jedan od izazova za razvoj kapaciteta OS BiH su i finansije i zato pozdravljam nedavno usvojen budžet BiH. Moraju imati redovne obuke i održavanje snaga. Nastavit ćemo da nastavimo saradnju i u drugim oblastima, lake pješadije, izgradnji cyber kapaciteta u odbrani”, kazala je Cooper.

Ministar odbrane Podžić je rekao da su SAD opet pokazale da su oprijedeljenje za cjeloviti BiH sa jakim OS BiH.

“Imali smo priliku da vidimo šta smo sve do sada uraili i šta možemo unaprijediti pogotovo nakon sigurnosnih prijetnji nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Nastavljamo opremljanje OS BiH helikopterima i projekat koje će biti brzo završen, a to je informativni centar gdje će SAD učestvovati sa 500. hiljada KM”, kazao je Podžić.

Za kraj je kazo da je da je čista dezinformacija da se 167 građana BiH bore kao dobrovoljci na strani Ukrajine i da ih je već 24 poginulo.

“Nijedan dokaz od strane Ruske Federacije nije poslat da je to istina”, kaže Podžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,