Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

S radom počela prva firma u BiH za proizvodnju sjemenske pšenice

Preuzmite sliku

Od ove sezone tvrtka „Agrokontrola“ Orašje, počela je prva u BiH s proizvodnjom, prerađivanjem i dorađivanjem sjemenske pšenice.

“U Federaciji BiH nema proizvođača sjemenske pšenice i za sjemenski materijal strnih žitaricaFBiH godišnje troši nekoliko desetaka milijuna maraka koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju“, kazao je Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Posavskog kantona.

Istakao je kako svako pokrivanje tog uvoza s domaćom proizvodnjom znači financijsku dobit države.

“Potrebno je da se oformi kooperacija na području Županije Posavske gdje će se sijati krušarice i dobit ćemo kvalitetnu merkantilnu pšenicu koju ćemo moći ponuditi na tržište“, dodao je  ministar Brkić.

“Ovaj posao kojeg radimo u ‘Agrokontroli’ poseban je, i rekao bih, značajan za šire okruženje. Mi u Županiji Posavskoj proizvodimo preko 15.000 tona pšenice, a ta pšenica sortimentom nije takvog kvaliteta da bi zadovoljila EU standarde te će poljoprivrednici morati prijeći na sortiment krušarica“, kazao je vlasnik tvrtke Hasan Nurkić, javlja Fena.

Naglasio je da  u posljednje dvije godine Turska masovno kupuje pšenicu u BiH, ali od prošle godine traže visinu proteina, kao što je u EU.

“Mi pratimo proizvodnju kroz angažiranje profesionalnih Instituta, dorađujemo i nakon uzimanja uzoraka i detaljne provjere, dobiva se certifikat na svaku vreću koja tek tada može ići u maloprodaju”, naglasio je Nurkić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,