Ponedjeljak, 16. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

S ciljem sprečavanja odliva radne snage: Pojedini privrednici povećavaju plate radnicima za 100 do 300 KM

Zbog sve većeg odivva mlađeg stanovništva Bosne i Hercegovine u inostranstvo, kao i neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama tržišta, domaći privrednici se već polako susreću s nedostatkom kvalificirane radne snage, piše Večernji list BiH. 

Građevinske tvrtke već neko vrijeme ističu kako je postalo gotovo nemoguće pronaći obučene radnike jer su svi oni koji su znali raditi u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji… Ništa bolja situacija nije ni s velikim brojem drugih zanimanja. Situacija je podjednaka u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Tako je Prevent grupacija objavila kako se suočava s velikim poteškoćama jer je u Visokom, od potrebnih 400 radnika za proizvodnju platnenih automobilskih presvlaka za model ford focus, uspjela angažirati samo dva.

“Nama nedostaje još 398 radnika! Nismo se na tome zaustavili. Mi smo u Visokom, Brezi, Ilijašu, Kaknju te u Zavidovićima i drugim općinama u okolici obišli srednje škole, razgovarali s ravnateljima kako bi učenike završnih razreda, što je inače bilo u svibnju ove godine, mogli zaposliti kod nas”, kazao je Kenan Nalbantić na nedavno održanom II. poslovnom forumu Privredne komore FBiH u sklopu panela posvećenoga usklađivanju obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada i sprečavanja odliva kadrova.

Uz nemogućnost pronalaska radnog mjesta, oni koji odlaze kao jedan od razloga često navode ekstremno niske plaće u Bosni i Hercegovini, koje u nekim tvrtkama iznose svega 400 do 500 konvertibilnih maraka, od kojih se ne može preživjeti.

Plaćanje prekovremenoga rada u velikom broju tvrtki je velika nepoznanica, a godišnji odmor postoji samo na papiru. Upravo zbog toga, odnosno kako bi zadržali kvalitetnu radnu snagu, određeni privrednici iz Hercegovine odlučili su kao dar u novoj godini službenicima podignuti plaće. Kako tvrdi radnik jedne tvrtke u Grudama, njemu i njegovim kolegama plaće u idućoj godini trebale bi biti znatno povećane.

“Dovest ćemo se u situaciju da nam neće imati ko kuću napraviti. Prije su bila vremena kada je poslodavac mogao reći radniku da mu neće povećati plaću i da ide jer bi vrlo brzo našao drugog koji pristaje na njegove uvjete rada, međutim, vremena se mijenjaju. Oni koji su znali i znaju raditi, odlaze… Tek sada kada imaju nekvalificirane radnike, koje najprije treba naučiti kako bi im počeli zarađivati, poslodavci polako postaju svjesni koga su prije imali. Kako bi spriječili ovakav scenarij u tvrtci u kojoj ja radim, donesena je odluka o povećanju plaće, u prosjeku za 100 do 300 KM u idućoj godini”, kazao nam je sugovornik koji se bavi ljudskim resursima u jednom poduzeću u zapadnoj Hercegovini.

Najavljeno povećanje očekuju i određenom broju tvrtki u Širokom Brijegu. Zanimljivo je spomenuti da su se na povećanje plaća odlučili upravo u Grudama i Širokom Brijegu gdje je zaposlen najveći broj stanovništva, te se bilježi najmanji broj odlazaka u inostranststvo. Nadamo se da će njihov primjer slijediti i ostali poslodavci te na taj način spriječiti daljnje iseljavanje mladih i kvalificiranih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje