Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rudnik soli Tuzla u promet pustio dvije nove bušotine za eksploataciju slanice

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i direktor Rudnika soli Tuzla Anis Šaldić pustili su danas zvanično u promet dvije nove bušotine za eksploataciju slanice, te rekonstruisani dio slanovoda.

Ukupna vrijednost investicije, koju je samostalno iznio Rudnik soli Tuzla iznosi 1,8 miliona KM. Ovim projektima osim dodatnih kapaciteta u proizvodnji slanice doprinosi se bezbjednosti prilikom transporta slane vode prema krajnjim potrošačima.

  • sonovod-01-30-09-2016-jpg
  • Ranije smo imali cjevovod od betonsko-azbestnih cijevi koje su pucale, nanosile nam štetu i doprinosile nesigurnosti transporta slanice. Iz tih razloga smo uradili rekonstrukciju, a projekat je realiziran iz vlastitih izvora u iznosu od 220.000 KM. Također, pustili smo u proizvodnju dvije bušotine što je blizu 80 posto godišnjih potreba Rudnika soli“, kazao je vršitelj dužnosti direktora Rudnika soli Tuzla Anis Šaldić.

    Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić ističe da je puštanjem u promet rekonstruisanog dijela slanovoda osigurana izvjesna budućnost proizvodnje u kompaniji Sisecam Soda Lukavac, a time i siguran posao za 700 radinika ove fabrike i 200 radnika Rudnika.

    Ovo je ujedno odgovor onima koji nas ovih dana kritiziraju kako ne vodimo dovoljno računa i ne brinemo dovoljno o Rudniku soli. Vlada TK, a evo i novi menadžment rudnika koji je postavljen, pokazuje da je na prvom mjestu prioriteta reinvestiranje i stvaranje novih uslova i kapaciteta rudnika za svoje potrošače, što je za razliku od onih koji su tužili Rudnik soli i svojim tužbenim zahtjevom koji je iznosio peko 205 miliona KM pokušali na taj način da ga zatvore. Vrhovni sud FBiH je prije mjesec dana stavio tačku na taj predmet“, poručio je Gutić i dodao da su time potvrđeni svi raniji stavovi i opredjeljenja Vlade Tuzlanskog kantona.

    Prema riječima ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića, projekat rekonstrukcije dijela slanovoda predstavlja jedan od dokaza da tuzlanski Rudnik soli ima uspješnu finansijsku konsolidaciju.

    Vlada TK je početkom 2015. donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji Rudnika soli, a danas vidimo da je ovo jedno privredno društvo koje investira u širenje svojih kapaciteta. Ovaj sonovod će povećati kapacitet deset posto, odnosno dostavu slanice u kompaniju Sisecam Soda Lukavac, čime ova kompanije može bolje i uspješnije poslovati“, kazao je Mićanović.

    On je dodao da investicije u rekonstrukciju dijela slanovoda i otvaranje nove dvije bušotine pokazuju da ovaj rudnik ima određen privredni zamah koji u finansijskoj konsolidaciji daje izuzetno dobre efekte.

    Ovo je jedan od rijetkih veoma dobrih primjera finansijske konsolidacije na području Bosne i Hercegovine“, ocijenio je Mićanović.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,