Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rudnik soli Tuzla primjer uspješne finansijske konsolidacije

Preuzmite sliku

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Rudnik soli „Tuzla” d.d. Tuzla.

Na osnovu izvještaja privrednog društva Rudnik soli „Tuzla” d.d. Tuzla, može se zaključiti da su se, u cilju realizacije finansijske konsolidacije duga, do kraja 2016. godine uspjele završiti planirane aktivnosti.To znači da su odobreni postupci finansijske konsolidacije izmirenja duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i na ime isporučene električne energije u potpunosti realizovani. Ovim su i okončane intenzivne aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona da spasi Rudnik soli „Tuzla” od finansijskog kolapsa.

Realizacijom ovih aktivnosti riješene su obaveze u iznosu od 1.233.732,15 KM po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, te više od 2.000.000,00 KM obaveza prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine. Sporazum o finansijskoj konsolidaciji duga na osnovu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje nije potpisan ali je potpisan Sporazum o finansijskoj konsolidaciji duga sa JU SzZ TK. S tim u vezi Rudnik će u narednom periodu nastojati da servisira ovaj dug, te time i okonča postupak finansijske konsolidacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,